dinsdag 22 februari 2011

Column: Zweedse naaimachine

Amsterdam, 22 februari


Hieronder treft u Mario's column die vandaag in dagblad
SP!TS staat afgedrukt.
Zweedse naaimachine 
Een maand geleden maakten De Centrale Spelersraad , de Coaches Betaald Voetbal en de afdeling scheidsrechterszaken van de KNVB tijdens een overleg afspraken rond het verbeteren van de arbitrage. 
Vooral de Spelersraad had de buik vol van de lage kwaliteit en was het inconsequent hanteren van de spelregels door de elite van het Nederlandse scheidsrechterskorps meer dan zat. 
Wat die afspraken precies inhielden werd, ondanks de beoogde transparantie, nooit wereldkundig gemaakt. 
Maar dat het gesprek vooralsnog weinig effect heeft gesorteerd is de voetbalvolgers inmiddels wel duidelijk geworden. 

Als je in het afgelopen voetbalweekend even een scheidsrechtersbril opzette en kritisch naar de prestaties van de Eredivisiescheidsrechters keek, sprongen er spontaan barsten in je brillenglazen. 
Een rits van overtredingen werd of verkeerd beoordeeld of met de mantel der liefde bedekt. 
Het was onthutsend om te zien dat de Nederlandse EK-troef Bjorn Kuipers in zijn Champions League generale voor FC Kopenhagen - Chelsea bij Heerenveen - AZ regelrechte aanslagen met een gele kaart afdeed en een Toni Schumacher imitatie (WK’82) van AZ-doelman Alvarado over het hoofd zag. 
Kennelijk blijken Belgische  strafkampen ook niet afdoende te werken. 
Zeker niet voor Kevin Blom die maar liefst negen kaarten nodig had om FC Twente - NEC in goede banen te leiden en Nijmegenaar Nuytinck een vroegtijdige aftocht bespaarde. 
Niet alleen de leiding van de twee huidige vaandeldragers was onder de maat. Holla (FC Groningen), Van der Maarel (FC Utrecht), Ammi (ADO Den Haag), Leemans (VVV Venlo) moeten in hun vuistje hebben gelachen toen hun zware overtredingen niet adequaat werden bestraft. 
En wat te denken van de strafschop die Willem II-er Arjen Swinkels, de enige echte schlemiel van deze Eredivisiejaargang, veroorzaakte? 
Die overtreding werd toch écht buiten het strafschopgebied gemaakt.

Toch lopen er gelukkig nog spelers in de Eredivisie rond die de scheidsrechters, onbedoeld, te hulp schieten. Tenentrapper Ola Toivonen -het Husqvarnaaitje - bijvoorbeeld. 
De Zweed die zichzelf zonder gène het slimste jongetje van het veld noemt. 
Die probleemloos de rol van Luiz Suarez overnam en door zijn publiekelijk uitgemeten maar onbestraft gebleven optredens het scheidsrechtersgilde hopelijk weer eens de ogen opent.