woensdag 9 februari 2011

Column : Boerenbedrog

Amsterdam, 8 februari


Hieronder kunt u Mario's column 'Boerenbedrog' lezen die vandaag in SP!TS staat afgedrukt.

Boerenbedrog

Het is de laatste tijd in de media nogal stil rondom Roelof Luinge. Kent u hem nog? Hij was die scheidsrechter die tot vorig jaar als een moderne Methusalem met fluit, zijn lange carrière in het betaald voetbal elk seizoen met een jaartje verlengde. 
Die in een tv-uitzending emotioneel een KNVB-directeur voor leugenaar uitmaakte en zichzelf tijdens de bekerfinale in een half gevulde Kuip een heuse publiekswissel gunde. 
Die dit seizoen in de Zaterdag Topklasse zijn loopbaan afbouwt en voor, tijdens en vooral na afloop van die wedstrijden nog steeds een bezienswaardige karikatuur van zichzelf blijkt te zijn. 

Maar hij is ook de scheidsrechter die in zijn nadagen door in vier jaar drie keer de Gouden Kaart -de prijs voor de scheidsrechter van het seizoen-  te winnen de kwalitatieve inflatie van het huidige scheidsrechterskorps overduidelijk blootlegde. Een zorgelijke ontwikkeling die sinds de hervatting van de Nederlandse competitie, waarin de spanning per speelronde stijgt maar het niveau wekelijks daalt, alleen maar verder bevestigd wordt.

Roelof hoopte maanden op een baantje in de Zeister bossen. Jammer dat hij niet doorhad dat mensen die je aan het lijntje houden niet je echte vrienden zijn. Dat daar mensen rondlopen die glashard roepen dat ze van zijn expertise gebruik willen maken terwijl ze allang besloten hebben hem buiten de deur te houden. En dan ook  Luinge afgelopen week een aanbod deden dat hij in combinatie met zijn baan bij de belastingdienst wel moest weigeren en aansluitend met krokodillentranen riepen dat zijn weigering in Zeist betreurd wordt. 

Maar in dat bos roepen ze wel vaker wat. Daar wordt zelfs gedaan alsof de Robben-soap in Nederlands voordeel is beslist. Door doodleuk de afgesproken oefenwedstrijd bij en tegen Bayern München 2 - alle Bayern internationals zitten zo kort voor Euro 2012 in diverse trainingskampen-  als mooi en uniek te bestempelen terwijl de Bond met andere oefenwedstrijden een veelvoud kan verdienen en nu verkapt een torenhoge afkoopsom betaalt. 
Ook in Zeist weten ze ongetwijfeld dat ruim vijf miljoen mensen wekelijks naar ‘Boer zoekt vrouw’ kijken. 
Daar sluit wat boerenbedrog goed op aan.