woensdag 12 januari 2011

column : Tuchtcommissie nog in winterslaap

Amsterdam, 12 januari 2011

Hieronder treft u Mario's column die vandaag in SPITS staat afgedrukt aan.


Tuchtcommissie nog in winterslaap

Albufeira lijkt begin januari een spookstadje in winterslaap. 
Een broodnodige rustperiode voor de Portugese kustplaats waar negen maanden per jaar het dagelijks leven aan Sodom en Gomorra doet denken. 
Die rust wordt tijdelijk wreed verstoord door een invasie van Nederlandse voetbalclubs. 
Zeker twintig teams bereiden zich in de Algarve voor op de tweede competitiehelft. 
Met eigen ogen zag ik dat sc Heerenveen en FC Zwolle schema’s met een uitgebalanceerde arbeids-rustverhouding hanteerden terwijl veel van de aanwezige amateurclubs het nuttige en aangename gedurende 24 uur per dag zoveel mogelijk wilden combineren. 
De overwinterende Algarve-bastards keken vreemd op van al die rondsjezende mountainbikes en quads. Van ploegen die bij 11° C  een oceaanzeiltochtje maakten en halsbrekende toeren tijdens jeepsafari’s uithaalden. 
Die hun dagelijkse bezoek aan strand, golfcourse en tennisclub moesten opschorten omdat die locaties door de Nederlandse teams in bezit waren genomen terwijl ze ‘s avonds geen restaurant of cafeetje konden vinden omdat daar altijd wel een dartscompetitie, pokertoernooi of voetbalquiz werd georganiseerd. 
En op zaterdagavond bleven ze preventief uit de buurt van de speciaal voor de tijdelijke Nederlandse enclave geopende uitgaansgelegenheid. 
Dat verzamelpunt waar een drankhoeveelheid werd uitgeschonken waarmee een 25 meter wedstrijdzwembad eenvoudig kan worden gevuld en spelers en begeleiding de afgewerkte toernooien en wedstrijden druk evalueerden. 
Want er werd natuurlijk ook nog volop gevoetbald. 
Vriendschappelijke wedstrijden die veelal werden geleid door Nederlandse amateurscheidsrechters, die soms iets te veel de kerk in het midden lieten maar toch bij zware overtredingen adequate maatregelen niet schuwden. 
Zo’n beetje in navolging van Pol van Boekel tijdens Sparta - Feyenoord. 
Veel sussen, wat gele kaarten door de vingers zien en terecht rood tonen aan de ge├»rriteerde Feyenoord-spits Luc Castaignos die opzettelijk en voor iedereen overduidelijk natrapte. Behalve voor de tuchtcommissie. 
Die zag geen aanleiding om een nader onderzoek in te stellen. 
Het betrof toch maar een vriendschappelijk wedstrijdje. 
Vreemd voor een bond die roept sportiviteit en respect hoog in het vaandel te hebben staan, maar tegelijkertijd een scheidsrechter keihard afvalt en een vrijbrief tot wild-west taferelen in komende oefenwedstrijden geeft.