woensdag 8 december 2010

Mario's column in SP!TS: The color of money

Amsterdam, 8 december

Hieronder Mario's column 'The color of money' die vandaag in Sp!ts staat afgedrukt.


The color of money
“Brava Lazio. ‘Ma che Lazio’. 
Wat kopten de Romeinse sportkranten zaterdag weer overdreven ouderwets. Een zege op Champions Leaguewinnaar Inter Milan is altijd bijzonder maar voor wie, zoals wij, de wedstrijd bijwoonden was de Italiaanse kraker toch een hele zit. 
Goede plaatsen, mooi stadion, knotsgekke tifosi en veel vedetten, maar met een tempo alsof er motorolie door een theezeefje droop.  
Omdat Wesley Sneijder een baaldag leek te hebben opgenomen en Inter momenteel geen schim is van die vechtmachine van een half jaar terug vroeg de helft van het gezin reeds in de rust om de gezelligheid van Trastevere op te zoeken. 
Toch waren die Italiaanse krantenkoppen na de Lazio Roma-victorie slechts van Madurodam-niveau vergeleken met die in onze vaderlandse pers nadat Nederland en Belgie het WK 2018 waren misgelopen. 
En vooral de manier waarop het duo Gullit / Been de afwijzing met opgeheven hoofd verkocht. Het WK was dan wel aan ons voorbij gegaan maar Nederland staat wél mooi op de kaart! 
Alsof we met Jantje Brinkers, Rembrandt, Van Gogh, onze molens, 
klompen, softdrugsbeleid, red light districts en tulpen nog niet wereldwijd bekend stonden. 
En sinds het afgelopen zilveren WK kent het voetbalminnend deel van de wereldbevolking Oranje en Nigel de Jong toch zeker ook.

Iedere weldenkende begreep toch dat ‘ons’ WK-bid vanaf de start onhaalbaar en een geld verspillende vorm van bezigheidstherapie voor een select groepje bondsvertegenwoordigers was. 
Vooral nadat het tenenkrommende dweilorkest Kleintje Pils en een Oranje-legioentje als wake up call voor de stemgerechtigden waren opgetrommeld en Sepp Blatter de verjaardag van Johan Cruyff,onze grootste voetballer ooit, met een half jaartje vervroegde wist toch iedereen hoe laat het was. Been cs. wilden een groen toernooi. 
Jammer dat zij niet helemaal begrepen dat zo’n toewijzing alleen om stapels groene dollars draait en desondanks gewoon zonder gêne blijven roepen dat, hoewel het toernooi naar Rusland gaat, Nederland toch nóg heeft gewonnen. 
Gullit is inmiddels bobo af. Gaat wanhopig op zoek naar een (trainers) job. Harry Been kijkt verwachtingsvol uit naar nieuwe organisatieklussen. 
Is de WK-luchtfietsen geen optie?