dinsdag 30 november 2010

Column : Een lekker slim brokje

Laren, 30 november


Hieronder Mario's column die in de Sp!ts van heden staat afgedrukt.

Een lekker slim brokje
Diverse Gooische vrouwen die echt niet weten of er zand of lucht in een bal zit, mengden zich afgelopen week in de voetbalgesprekken die ik voerde. 
Het ging vanzelfsprekend niet over die Masterclass die Real Madrid vorige week in De Arena gaf. José Mourinho was het onderwerp. 
Wat zouden díe dames uit het Noord-Hollandse Reservaat graag een beschuitje eten of een accuraat gekoelde Sancerre met hem willen drinken. 
Voor hen is de coach het lekkerste brokje van de voetbalklas. Een nieuwe James Dean, de evenknie van George Clooney. 
Ik zie hem gewoon als het slimste jongetje. 
Een absolute toptrainer die het maximale uit zijn teams en spelers haalt en als een schaakgrootmeester vele stappen vooruit denkt. 
Wat moest ik glimlachen toen Mourihno die gele kaartentrucs met Xavi Alonso en Sergio Ramos professioneel ensceneerde en tegelijk de Schotse scheidsrechter, die trouw de regels volgde, en de voortdurend (zelfs bij 0-4) om kaarten voor tegenstanders zeurende Luis Suarez tot B-acteurs degradeerde. 
Natuurlijk kent de Portugese coach zijn klassiekers. 
Eerdere soortgelijke casussen met Olympique Lyon-spelers Cris en Junihno en Bayerns’ Mehmet Scholl zorgen voor jurisprudentie. 
Vandaag worden de Madrileense acteerprestaties door de UEFA-tuchtcommissie beoordeeld. Het lijkt mij sterk dat Real Madrid in februari met een ‘dubbel’ geschorst duo in de achtste finales aantreedt. 
En binnen de UEFA zal men toch ook wel doorhebben dat de Champions League dan eindelijk begint? 
Want na vijf poulewedstrijden is voor bijna negentig procent bekend wie doorbekert, afhaakt of als keurig gescheiden afval in de Europa ‘Kliko’ League terecht komt. 
Die surrogaatcompetitie waarin de overgebleven Nederlandse ploegen op Europees middenmootniveau verder mogen figureren. 
Ik heb medelijden met de vele liefhebbers die dure passe-partouts voor de Champions League-poulewedstrijden  hebben aangeschaft en volgende week afsluitend een wedstrijd om des keizers baard krijgen voorgeschoteld. 
Poulewedstrijden die door grote onderlinge krachts-verschillen eigenlijk overbodig zijn geworden. 
En die steeds meer op een voorspel gaan lijken waarbij één van de partners in slaap valt. 
Iets dat volgens genoeg Gooische dames hen aan de zijde van Mourihno nooit zal overkomen!