dinsdag 16 november 2010

Column : Impact

Laren, 16 november

Hieronder staat Mario's SP!TS-column van vandaag afgedrukt.IMPACT
Gelukkig. De tuchtcommissie hoeft deze week niet extra in actie te komen. De enige rode kaart die dit weekend (aan Ooijer) werd getoond was terecht. Het is logisch dat Ajax de schorsing heeft geaccepteerd.

Laten we reëel zijn. Dat in de laatste twee Eredivisie-speelronden drie rode kaarten werden geseponeerd heeft natuurlijk veel impact gehad en blijft op topniveau onacceptabel. Daarom bezorgde het me wat rechtvaardigheidsgevoel toen ik Willem II-er Arjan Swinkels in de opstelling voor het waterpoloduel met De Graafschap zag staan.
De verdediger kreeg vorige week rood voor een handsbal die door de hele voetbalwereld als onopzettelijk werd beoordeeld maar door de scheidsrechter wél als opzettelijk werd bestraft. Die onterechte rode kaart zette de wedstrijd op zijn kop.
De vraag blijft hoe deze anders had kunnen aflopen en hoe anders dan de gevolgen waren geweest. In een wedstrijd tegen een directe concurrent moest degradatiekandidaat Willem II met tien man verder en kwam de 0-1 tot stand uit een strafschop (na die ‘handsbal’) die dus nooit gegeven had mogen worden. Het publiek bemoeide zich er mee. Wenste de scheidsrechter van alles en nog wat toe. Die voelde zich zelfs genoodzaakt de wedstrijd tijdelijk stil te leggen.
Om erger en een KNVB-boete te voorkomen moest voorzitter Bottelier van de tribune afdalen om onverschrokken de dolgedraaide aanhangers tot kalmte te manen. Twee dagen later las ik dat de voorzitter op doktersadvies zijn functie moest neerleggen. Door de nederlaag was het puntenverschil met mede- degradatiekandidaten weer opgelopen. Kwam de positie van trainer Gert Heerkens nog verder onder druk te staan en werd aan de voetbalkennis van technisch directeur Van der Vegt meer dan ooit getwijfeld. Met nog 21 (!) wedstrijden voor de boeg werd er al een Tilburgs degradatiescenario besproken en de tribunes vertoonden afgelopen vrijdag vele lege plekken.
Uit verschillende (ook arbitrale) hoeken hoorde ik deze week dat fouten van scheidsrechters bij de charme van de sport horen. Die mensen begrijpen het dus niet. Misschien is het een idee ze eens een weekje met zo’n gedupeerde club mee te laten lopen.
Elke dinsdag verschijnt een column van Mario van der Ende in dagblad Sp!ts.