dinsdag 2 november 2010

Column : Louis in Hollywood

Laren, 2 november 2010                                                                       
Mario's column die vandaag in SP!TS staat afgedrukt
Louis in Hollywood
‘Bonje bij Bayern München’ kopte een aantal kranten gisteren. Niets bijzonders als je weet dat de bijnaam van Der Rekordmeister FC Hollywood is. Dat Uli Hoeness, President van Bayern’s Raad van Toezicht, de communicatieve vaardigheden en het gedrag van trainer Louis van Gaal vanuit de organisatie weer eens hekelde gebeurt gewoon volgens een vast scenario. 
Hoeness c.s. zijn uiteraard bekend met karatesprongen, gedichten over ronde cirkels en de Sergey Bubka-imitatie die Van Gaal tijdens een schoolreünie een gebroken onderbeen opleverde. Het Bayern-bestuur heeft toch ook met plaatsvervangende schaamte de succestrainer op balkonscènes en persconferenties zien fulmineren? En zelfs Hoeness moet medelijden hebben gehad met de ervaren ZDF-Sportstudio-presentator die begin vorige maand door Van Gaal tot een aspirant werd gedegradeerd. Dat gedrag kan aan het trio intelligente, doorgewinterde Bayernkopmannen onmogelijk onopgemerkt voorbij zijn gegaan.
Bayern München, waar kwaliteit en resultaat maatstaf zijn en waar voor subtop geen plaats is. De topclub, die in de  belangrijkste Europese clubkoepel ECA met Rummenigge als voorzitter en in het FIFA-bestuur met Beckenbauer vertegenwoordigd is en daardoor het mondiale voetballandschap voor de komende decennia strategisch inkleurt.
De club die na negatieve ervaringen in de Robben-verzekeringsaffaire op korte termijn in voetballand een revolutie gaat veroorzaken die zelfs het interlandvoetbal op de tocht zet. De club die het zich veroorlooft een KNVB-directeur als loopjongen neer te zetten door alleen de bondsvoorzitter als gelijkwaardige gesprekspartner te accepteren. 
Bij zo’n club past Van Gaal uitstekend.
Waar vind je nog een trainer met zo’n duidelijke voetbalvisie waarin schoonheid en resultaat centraal staan, die al in drie landen meerdere successen heeft opgeleverd? Een trainer die oog heeft voor ontwikkelingen in zijn sport, daarmee de toon durft te zetten en zelfbewust nooit een blad voor de mond neemt. Zoals na die gewonnen bekerwedstrijd tegen Werder Bremen. Waarin een glaszuiver doelpunt van Werder werd geannuleerd en Louis op de persconferentie vol cynisme FIFA-voorzitter Blatter bedankte omdat die nog steeds geen fiat heeft gegeven aan de steeds noodzakelijker wordende elektronische hulpmiddelen. Je wenst toch elke topclub zo’n trainer toe.