dinsdag 19 oktober 2010

Mario's Sp!ts column: Afscheid van Koning Voetbal

Amsterdam, 19 oktober


Hieronder treft u de tekst aan van de Mario's column in de Sp!ts-editie van vandaag.
Afscheid van Koning Voetbal
Het scheelde weinig of Henk Kesler was vorige week door enkele mediavertegenwoordigers heilig verklaard. Tien jaar nadat hij zichzelf tot Koning Voetbal had gekroond vertrok de directeur betaald voetbal uit Zeist. Werkweken van wel tachtig uur werden hem te veel.
Een serieus onderwerp moest zijn uitzwaaifeestje extra cachet geven. Een forum mocht discussiëren over het belang van een Minister van Sport. Een nieuwe politieke post die Kesler, inmiddels vergeefs, ambieerde.
Insiders zagen in dat deze discussie een gestuurde afleidingsmanoeuvre was. Als iemand afscheid neemt horen daar nu eenmaal louter loftuitingen bij. Dus werd er die middag alleen geproost. Dus met geen woord gerept over veel noodlijdende clubs waar de afscheid nemende algemeen directeur de clubs steevast zelf verantwoordelijk voor hield. 
Geen zin werd er aan de Eredivisie, waar de kwaliteit wekelijks afneemt, besteed. Spreken over het ontoereikend functioneren van het licentiesysteem en de rits clubs die dit seizoen met minpunten aan het seizoen begon was ‘not done’. Het gemanipuleer in en met de arbitrage was vanzelfsprekend geen issue en op de implementatie van Keslers’ ,tot mislukken gedoemde stokpaardje, ‘De -Kliko- Topklasse’ leek een zwijgverbod te gelden. 
Dat Kesler in zijn eigen afscheidsrede, daarbij gesteund door zijn nu al overspannen lijkende opvolger, nog een wereldvoetbalgrootmacht beledigde was natuurlijk om de feestvreugde te verhogen en de hele voetbalwereld te relativeren. Zoals hij volgens eigen zeggen altijd had gedaan. Want met veel kletsen en af en toe wat dreigen kom je volgens Kesler een heel eind. De scheidende voetbalbaas vergeleek zijn werkwijze zelfs met die van Machiavelli. De Florentijnse politicus en publicist van Il Principe - de heerser- die rond 1500 bekend stond door zijn gebrek aan respect voor alles en iedereen. Die zijn macht baseerde op sluwheid, misleiding, angst inboezemen, de aanval zoeken en die zich liet omringen door een groep met precisie gerekruteerde volgelingen. Zelfkennis kun je Kesler dus niet ontzeggen. Die machiavellistische kenmerken lijken mij echter niet de vereisten die een toekomstig Minister moet bezitten. Als die Sportministerspost er ooit komt is op de kandidatenlijst inmiddels één naam doorgestreept.


of klik hier: http://www.spitsnieuws.nl/archives/sport/2010/10/column_afscheid_van_koning_voe.html#more