dinsdag 28 december 2010

Mario's column in SP!TS: Bezinning, huilers, strijkers en blindgangers

Amsterdam, 28 december

Hieronder de tekst van Mario's column die vandaag in SP!TS staat afgedrukt.
                            28 december 2010
Bezinning, huilers, strijkers en blindgangers
Gelukkig, de kerstdagen zijn op een gezellige manier overleefd. De meeste Nederlanders lukt dat ook zonder voetbal. En voor wie zich verveelt, zich alleen voelt en mensen om zich heen wil hebben is er op de A1, A12 ,A13 en A27 altijd wel een plekje waar je bij een kerst- of IKEAfile kunt aansluiten. 
Het voetbalpubliek lijkt aan het eind van dit kalenderjaar, inclusief die slopende WK-zomer, ook wat voetbalmoe. 
Afgelopen week trokken interessante bekerduels als Ajax-AZ en Roda JC- PSV nog geen halfvolle stadions en werden ze in een sfeerloze ambiance afgewerkt. 
Weggestopt rond het middernachtelijk uur probeerde de competitieleider als een afgestudeerde sprookjesverteller nog iets van de loting en het bekertoernooi te maken. 
Hij orakelde zelfs dat het vaderlandse voetbalpubliek blij moet zijn dat minimaal één amateurclub tot de laatste acht doordringt. 
Zelden zal het ooit prestigieuze bekertoernooi, dat voor de winnaar een lucratief Europees ticket oplevert, zo als een folkloristisch bijnummer zijn neergezet.
Of is de voetbalmoeheid bij het publiek in de laatste weken wellicht veroorzaakt door de inconsequente procedures bij afgelastingen of door die negatieve berichtgeving over de financiële positie van het betaald voetbal. 
Tot gisteren, toen een wakkere De Telegraaf-columnist de ruim 71 miljoen verlies in zijn krant tot realistische proporties terugbracht, werd het publiek doodgegooid met negatieve cijfers. 
Die op statistieken geconstrueerde treurnis die onder druk van de zogenaamd naar transparantie strevende KNVB naar buiten wordt gebracht. 
Onbegrijpelijk toch, want  kun je nog meer bijdragen aan een negatief imago van de bedrijfstak ? 
Mogelijk voor Zeist aanleiding tot bezinning? 
Noodzakelijk omdat de KNVB maar blijft werken met dat zinloze, ontoereikende licentiesysteem, dat overduidelijk geen enkele garantie biedt gigantische tekorten te vermijden. 
En omdat de bondsdirectie in de huidige structuur slechts met het vingertje richting clubs kan wijzen en geen enkele verantwoordelijkheid neemt. 
Logisch dat recentelijk Excelsior, FC Utrecht, Vitesse, FC Groningen en AZ richting Zeist terugbeten. 
Als straks de grote clubs zich nog gaan roeren gaat het echte vuurwerk beginnen. 
Juist daar moet iedereen in deze tijd voor oppassen!