woensdag 27 juni 2018

Mario in ELF Voetbal

Den Haag, 27 juni





Vandaag werd Mario gevraagd een bijdrage te leveren aan een artikel in ELF Voetbal.

WK

Van der Ende: “VAR valt of staat met kwaliteit”


Geen onderwerp zorgt tijdens het huidige WK voor meer gespreksstof dan de Video Assistant Referee(VAR). Haast iedere wedstrijd wordt op een gegeven moment onderbroken voor een grondige beoordeling. Al flink wat fouten zijn zo rechtgezet, toch blijft er een zwerm van onduidelijkheid om hangen. ELF Voetbal belde Mario van der Ende voor zijn mening. 
Vandaag om 15:09 door Jan Willem Spaans
Wat hij van de VAR vindt in de kleine twee weken dat het wereldkampioenschap nu onderweg is? “Heel wisselend. Ik ben in principe voorstander van het systeem. Op deze manier wordt het spelverloop en daarmee het resultaat eerlijker, dus dat juich ik natuurlijk toe. Er zijn een paar voorbeelden van goed gebruik van de VAR, maar nog veel vaker is er helemaal niet ingegrepen en dat is onbegrijpelijk. Het idee van de VAR is dat het tot minder discussies leidt, maar op deze manier heb je er juist meer, je vraagt je af hoe het mogelijk is.”, aldus Van der Ende.
Een verder kritiekpunt op de VAR is de lange duur van de onderbrekingen. Het voorlopige dieptepunt kwam maandag in de wedstrijd tussen Egypte en Saudi-Arabië. De Colombiaanse leidsman Wilmár Rodan had vier minuten nodig om uiteindelijk bij zijn inzicht te blijven dat de Saoedi’s een strafschop kregen, een straf die op zijn zachtst gezegd zwaar was omdat de beelden uitwezen dat ook de Saoedische aanvaller zich aan duwen bezondigde. Toch is het wat betreft Van der Ende geen probleem als het even moet duren: “Als dan de juiste beslissing wordt genomen is het het wachten waard.”
Er wordt momenteel hard gewerkt om de video-arbitrage ook in Nederland gereed te maken voor het begin van het nieuwe Eredivisieseizoen. De introductie van dat fenomeen, in de play-offs om promotie en degradatie afgelopen voorjaar, verliep op zijn zachtst gezegd niet vlekkeloos. “Ik ben blij dat ik geen Sparta-supporter ben, anders had ik nog steeds aan de beademing gelegen. Ik ben dus in principe voorstander van de VAR, maar alles valt of staat wel met de kwaliteit van de arbitrage, zowel die op het veld als in de studio. We zullen dan nog een paar mensen nodig hebben die daar de benodigde kwaliteiten voor hebben.”
Een mogelijke oplossing om het gebruik van de VAR minder willekeurig te maken is om iedere ploeg een paar keer in de wedstrijd de mogelijkheid te geven om de scheidsrechter zelf te vragen een bepaalde spelsituatie nog eens te bekijken. Ziet Van der Ende brood in een dergelijke oplossing? “Jazeker, dat lijkt me een goed plan. Neem bijvoorbeeld die goal van Zwitserland tegen Brazilië, waarin je duidelijk kan zien dat die verdediger een duw in de rug krijgt? Je hebt zoveel camera’s hangen, dan kan je dat ook zien. Op die manier neem je ook de willekeur weg en geef je die spelers het idee dat er gekeken wordt.”
De vergelijking met het tennis wordt vaak getroffen. Van der Ende: “Ik heb laatst een paar wedstrijden op Roland Garros gezien, die spelers hebben helemaal geen scheidsrechter meer nodig. Die zien zelf wel of een bal in of uit is, en als het verkeerd beoordeeld wordt laten ze er nog een keer naar kijken. Dat zou in het voetbal ook ideaal zijn om in te voeren: dat de aanvoerder van een ploeg kan vragen om even te gaan kijken.”