dinsdag 27 oktober 2015

Mario in het Friesch Dagblad

Leeuwarden, 27 oktoberSPORTdinsdag, 27 oktober 2015

Van der Ende: Sentimenten rondom een derby tellen niet voor een arbiter
Zondag is 't zo ver: de Friese derby tussen Heerenveen en Cambuur. Het Friesch Dagblad telt via een dagelijkse rubriek af naar de eerste van twee edities dit seizoen. Vandaag: ex-scheidsrechter Mario van der Ende over het fluiten van een derby.
Gerard Bos
Inmiddels is hij 59 jaar en is zijn scheidsrechterloopbaan al twaalf jaar voorbij. Maar het Nederlandse en internationale voetbal volgt hij nog op de voet. En zéker de verrichtingen van de scheidsrechters. Op sociale media is Van der Ende, die tussen 1985 en 2003 meer dan zeshonderd (!) wedstrijden floot, niet te beroerd om zijn mening te geven. De voormalige toparbiter uit Den Haag weet per slot van rekening waar hij over praat. Ook wat betreft de Friese derby is hij een ervaringsdeskundige.
,,Het is een leuk affiche, zo'n wedstrijd. Die wil je graag doen als scheidsrechter. Maar ik moet wel altijd een beetje glimlachen om de emotie en de animositeit", klinkt het in onvervalst Haags. 
Daarmee wil Van der Ende overigens niets afdoen aan het speciale karakter van de Friese tweestrijd. ,,Ik begrijp het ook wel, maar het is iets dat vooral leeft onder supporters en bij de media. Als scheidsrechter moet je je natuurlijk niet laten leiden door sentimenten rondom zo'n wedstrijd. Er moet toch iemand nuchter zijn en blijven. Laat dat dan maar de scheidsrechter zijn, hè? Wel zo handig", lacht de oud-toparbiter.
Wijze woorden. Toch vereist een derby voorbereiding. ,,Maar niet anders of meer dan een normale wedstrijd", meent Van der Ende. ,,Als scheidsrechter moet je je altijd goed voorbereiden." En dan blijkt hoe scherp hij zelf nog is en hoe nauwgezet hij het profvoetbal nog volgt.
,,Bij een derby als die van zondag moet je dus als scheidsrechter weten dat er meer dan prestige op het spel staat. Beide ploegen hebben de punten hard nodig, het sportieve belang is groot. Bij Heerenveen weet je dat er een trainerswissel is geweest, de spelers van die ploeg willen zich bewijzen aan Foppe de Haan. Van Cambuur weet je dat ze bijvoorbeeld van Den Haag hadden kunnen winnen en ga zo maar door. Je moet weten wie er spelen, wie er de laatste weken ook hebben gespeeld en hoe ze dat deden."
De naam van de leidsman voor zondag zal vandaag door de KNVB bekend worden gemaakt. Van der Ende vindt dat het sowieso iemand met internationale status moet zijn. ,,Kuipers of Nijhuis bijvoorbeeld. Zij kunnen zulke derby's goed leiden."


Goed betekent niet 'anders'. ,,Het spelregelboek is voor iedereen hetzelfde. Je moet niet ineens meer toelaten omdat het een derby is. Bij een doodschop in de eerste minuut moet je hetzelfde handelen als in de zeventigste."