woensdag 14 oktober 2015

Mario in ELF-VOETBAL

Den Haag, 14 oktober

Door SANDER BERENDS — gepubliceerd op 14 oktober '15 17:50
Van der Ende noemt Donadoni en Klinsmann als Oranje-bondscoach


ROBERTO DONADONI of JÜRGEN KLINSMANN. Het zijn twee namen van bondscoaches die volgens Mario van der Ende het Nederlands elftal weer op het juiste spoor kunnen zetten.
Foto
Foto: Eric Verhoeven Fotografie
 Het zijn allebei buitenlandse vernieuwers, winnaars
"Het zijn allebei buitenlandse vernieuwers. Twee winnaars ook. Ik ben ervan overtuigd dat ze zorgen voor een bepaalde filosofie en motivatie voor de spelers", vertelt de voormalige toparbiter tegenover ELF Voetbal. Eerder vandaag was al te lezen dat Van der Ende tipt om een nieuwe weg in te slaan rond het nationale voetbal.

"Dan kan het best met nieuwe mensen op het bondsbureau, nieuwe mensen in de Raad van Commissarissen en een nieuwe bondscoach. Frank Rijkaard pakte in 2000 de verantwoordelijkheid om na het EK, waarin Oranje strandde in de halve finale, om op te stappen. Dat waardeer ik aan hem."

Technisch directeur
De CBV (belangenvereniging Coaches Betaald Voetbal, red.) opperde vorige week al dat de KNVB een technisch directeur zou moeten aanstellen. Iemand die de rode lijn bewaakt tussen alle vertegenwoordigende teams en trainers. "De afgelopen jaren is dat binnen de KNVB geen gelukkige combinatie. Mohammed Allach werd een paar jaar geleden aangesteld, maar was alweer snel weg."

"We hebben ook Adrie Koster gehad en nog enkele voorbeelden. Hun keuzes voor het technisch beleid zijn niet altijd even gunstig uitgepakt." De KNVB gaf als reactie vorige week dat ze een technisch coördinator niet ziet zitten, omdat er te weinig taken op tafel leggen voor die persoon.