woensdag 14 oktober 2015

Mario in ELF Voetbal

Den Haag, 14 oktober

Door SANDER BERENDS — gepubliceerd op 14 oktober '15 14:50
Van der Ende: 'Nu nieuwe start bij KNVB met nieuwe mensen!'


MARIO VAN DER ENDE is duidelijk in zijn woorden over Oranje en de mensen rond de nationale voetbalbond. "Het lijkt me vanzelfsprekend dat we een nieuwe start maken. Met nieuwe mensen!"
Foto
Foto: Eric Verhoeven Fotografie
 Het Nederlands voetbal heeft behoefte aan een hele schone nieuwe groep
"Als je terugvalt op de oude garde, zal er niets gebeuren. De mensen, die er nu zitten, moeten zeggen. 'We hebben onze kans gehad. We hebben er niets van gebakken", vertelt de voormalige toparbiter tegenover ELF Voetbal. "Ik moet wat dat betreft denken aan Frank Rijkaard. Na het EK van 2000, waarin Oranje in de halve finale werd uitgeschakeld, nam hij voorin plaats in de spelersbus. Hij vertelde zijn verantwoordelijkheid te nemen. 'We hebben de lat hoog gelegd, maar het is niet gelukt. Ik stap op'."

Nieuwe top met nieuw geluid
Van der Ende verklaart dat het zo werkt in de topsport. "Daarin staat presteren voorop. Een nieuwe top zal zorgen voor een nieuw geluid. Een daardoor voor een nieuwe filosofie en motivatie. Het Nederlands voetbal heeft behoefte aan een hele schone nieuwe groep. Zowel op het bondsbureau, in de Raad van Commissarissen en op en rondom het veld. Maar als iedereen tevreden is hoe het nu loopt. Ook goed, want het is mijn pakkie aan niet. Al kan ik dat niet geloven."

"Het is heel belangrijk dat de betrokken mensen straks snel gaan evalueren. In Reykjavik gebeurde dat al binnen acht uur na afloop van de wedstrijd. Hopelijk houden ze er rekening mee dat elke keer, als ze voor een bepaalde reden naar een ander wijzen, er direct drie vingers terugwijzen. Als we een nieuwe weg willen inslaan, is het een mooi moment om afscheid te nemen van de mensen die weg naar de huidige situatie hebben geleid."

Gamma
Na het zoveelste debacle tegen Tsjechië meldde Bert van Oostveen, directeur Betaald Voetbal van de KNVB, tegenover de NOS dat bondscoach Danny Blind het volste vertrouwen krijgt om verder te bouwen. Iets waar de KNVB al druk mee bezig zou zijn. "Als ik Jean Paul Decossaux (commercieel directeur, red.) was, zou ik direct de Gamma als nieuwe hoofdsponsor hebben gestrikt. Gaan bouwen aan het einde van de keten?"

"Eerst het dak en daarna pas de fundering? Terwijl aan de omgekeerde weg juist behoefte is. We moeten juist bij de basis beginnen." Van der Ende kan daarvoor diverse aandachtspunten noemen. "Een nieuwe voetbalstijl waarin dat heilig verklaarde en overschatte balbezit gelijk wordt geminimaliseerd. Schaf dat kunstgras direct af. De competitie voor tweede elftallen is al helemaal een lachertje en de Jupiler League heb ik maandag in mijn column nog debacle league genoemd. De komst van de Tweede Divisie zal dat volgend jaar alleen maar verergeren."

"Er zijn de afgelopen vijftien jaar al zes clubs failliet gegaan. Dan dringen we nu veertien Topklasseclubs ook deze financiële zorgen op. Daarnaast werd Nederland in 2006 en 2007 Europees Kampioen onder 21 jaar. Deze gouden lichting zou het gaan maken. Maar noem eens twee spelers van die selecties die gisteren (dinsdag, red.) meespeelden? Terwijl zij qua leeftijd nu juist op hun top zouden moeten zitten. Dan is er iets fundamenteels fout gegaan of we hebben het allemaal op een verschrikkelijke manier overschat."

Fluwelen handschoentjes
"In de jeugdopleiding ontbreekt de mentale hardheid en worden de talenten te veel met fluwelen handschoentjes aangepakt. En Nederland blijft nu eenmaal een klein land zonder topsportklimaat." Wie moet volgens Van der Ende de nieuwe bondscoach worden? "Ik zou graag eens de kaartenbak van het CBV (Coaches Betaald Voetbal, red.) willen inzien. Er moeten toch voldoende kandidaten zijn."

Hoe verwacht Van der Ende dat het af gaat lopen. "Het is heel typisch voor Nederland dat er straks een bepaalde polderoplossing uitrolt. Simon & Garfunkel zongen ooit 'Keep the customers satisfied'. Daar zal het op uitdraaien. Terwijl er nu maar één nummer op zijn plaats is. 'The winner takes it all' van ABBA."