Mario in Metro

Amsterdam, 9 april

Van der Ende: Dit heeft grote gevolgen voor voetbal

9 april 2015 om 14:13 door Sander Schomake
Voor het eerst in de historie heeft de tuchtcommissie van de UEFA besloten dat een gedeelte van een wedstrijd moet worden overgespeeld wegens een arbitrale fout. Bij het EK-kwalificatieduel tussen de onder 19 vrouwenteams van Engeland en Noorwegen, maakte de vrouwelijke Duitse scheidsrechter Marija Kurtes een gigantische blunder.
Bij de stand 2-1 voor Noorwegen kregen de jonge vrouwen van Engeland in de 96e minuut, met nog 18 seconden te spelen, een strafschop. Die werd benut door de Engelse Leah Williamson, maar scheidsrechter Kurtes keurde de goal af omdat Engelse speelsters te vroeg hadden ingelopen.
In plaats van de strafschop over te laten nemen, zoals de regels voorschrijven, gaf Kurtes Noorwegen echter een indirecte vrije trap. De UEFA heeft nu besloten dat de wedstrijd donderdag moet worden overgespeeld vanaf het moment van de strafschop.
“Zo!”, reageert oud-topscheidsrechter Mario van der Ende op de beslissing van de UEFA. “Hiermee overval je me. Want dit heeft enorme consequenties voor het hele voetbal. Hiermee scheppen ze een precedent. Het is wel een doorbraak en ik ben voorstander van een zo eerlijk mogelijk eindresultaat.”

HAUSSE

“Maar dit zorgt voor een hausse aan protesten. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als een onreglementair doelpunt wordt goedgekeurd? Of als zo’n fout als bij die vrouwenwedstrijd in de 8e minuut wordt gemaakt, gaan we dan 82 minuten over spelen? De deur gaat nu wijd open voor een stroom van constante protesten. De tuchtcommissie kan worden uitgebreid met een half leger. Scheidsrechterlijke beslissingen komen hiermee nog meer onder een vergrootglas te liggen. Ik stel voor dat de scheidsrechters de spelregelkennis dan maar opschroeven naar honderd procent. Nu krijgen ze nog maar twee testjes per jaar waarin ze 70 procent goed moeten hebben. Normaal was het altijd ‘in the game’ dat een scheidsrechter een fout kon maken. Nu zullen de protesten binnenstromen bij iedere scheidsrechterlijke dwaling. Ik ben benieuwd, maar ik vind het wel een doorbraak.”