donderdag 9 april 2015

Mario in ELF-voetbal

Den Haag, 9 april


http://www.elfvoetbal.nl/nieuws/403133_van-der-ende-dit-heeft-enorme-consequenties


Door GUUS HETTERSCHEID — gepubliceerd op 9 april '15 14:50
Van der Ende: 'Dit heeft enorme consequenties'


MARIO VAN DER ENDE is zeer verrast door het besluit van de UEFA om de EK-kwalificatiewedstrijd tussen Engeland Onder 19 en Noorwegen Onder 19 over te laten spelen na een arbitrale dwaling.
Foto
Foto: Eric Verhoeven Fotografie
De Duitse arbiter Marija Kurtes besloot bij het EK-kwalificatieduel in Belfast de Noorse ploeg een vrije trap te geven nadat Engelse speelsters te vroeg inliepen bij een strafschop voor Engeland. De reglementen schrijven voor dat de penalty dan opnieuw genomen moet worden.
De Engelse voetbalbond FA tekende met succes protest aan tegen de 1-2 nederlaag. De UEFA oordeelde dat de wedstrijd vanaf het moment van de penalty overgespeeld moet worden. Dat betekent dat beide teams nog zo'n twintig seconden op het veld staan. De strafschop werd in de zesde minuut van de blessuretijd gegeven.
Doorbraak
Het besluit van de tuchtcommissie van de UEFA heeft volgens voormalig topscheidsrechter Van der Ende grote gevolgen voor de toekomst. "Dit heeft enorme consequenties voor het hele voetbal. Hiermee scheppen ze een precedent. Het is wel een doorbraak en ik ben voorstander van een zo eerlijk mogelijk eindresultaat", zegt Van der Ende in gesprek met Metro.
Van der Ende verwacht dat meer nationale bonden of clubs zich gaan beklagen. "Dit zorgt voor een hausse aan protesten. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als een onreglementair doelpunt wordt goedgekeurd? Of als zo'n fout als bij die vrouwenwedstrijd in de achtste minuut wordt gemaakt, gaan we dan 82 minuten over spelen?"
Spelregelkennis
Van der Ende vindt dat de arbitrage meer kennis moet vergaren over de spelregels. "De deur gaat nu wijd open voor een stroom van constante protesten. De tuchtcommissie kan worden uitgebreid met een half leger. Scheidsrechterlijke beslissingen komen hiermee nog meer onder een vergrootglas te liggen."
"Ik stel voor dat de scheidsrechters de spelregelkennis dan maar opschroeven naar honderd procent. Nu krijgen ze nog maar twee testjes per jaar waarin ze zeventig procent goed moeten hebben. Normaal was het altijd 'in the game' dat een scheidsrechter een fout kon maken. Nu zullen de protesten binnenstromen bij iedere scheidsrechterlijke dwaling. Ik ben benieuwd, maar ik vind het wel een doorbraak", besluit Van der Ende.
  •  
  •