dinsdag 21 oktober 2014

Mario in SPORTAMERIKA

Amsterdam, 21 oktober

Mario van der Ende: ‘Ik blijf wakker voor World Series’

Door  | 0 reacties
Mario Van De Ende
Oud-topvoetbalscheidsrechter Mario van der Ende is een échte honkballiefhebber en komende nacht zit hij dan ook voor de televisie wanneer de Kansas City Royals en de San Francisco Giants beginnen aan de World Series. “Ja, ik blijf wakker voor de World Series”, zegt Van der Ende in gesprek met SportAmerika. “Lekker op de bank met een kussen en een dekentje erbij. Gelukkig is er vanavond Champions League, dus hoef ik niet veel tijd te overbruggen tot de start van Game 1.”
Voetbal en honkbal bij ADO
Van der Ende voetbalde in zijn jeugd bij ADO en raakte als 11-jarige jongen gecharmeerd van de honkbalafdeling van de club. In de zomer was er geen voetbal en dus ruilde hij zijn voetbalschoenen in voor een handschoen. “Ik speelde op het tweede honk en korte stop voor ADO. Ik ging ook vaak op zaterdag bij wedstrijden kijken van het eerste, mooi bij het eerste honk. Dat waren gezellige middagen.”
Naast ADO bezocht Van der Ende ook toernooien als de Haarlemse Honkbalweek en het World Port Tournament in Rotterdam en, dankzij het honkbalvirus, een aantal Major League-wedstrijden tijdens zijn trips naar Canada en Amerika, zoals in Seattle, Toronto, New York (Mets en Yankees), Boston en San Francisco. 
“De beleving in Amerika is echt geweldig. De faciliteiten zijn fantastisch, je kunt lekker naast elkaar zitten en een praatje maken, geen gezeik. Het is erg klantvriendelijk en dat verschilt nog wel eens met het voetbal.”
Honkbal traag? Elke bal kan een wedstrijd veranderen
Gezien zijn bezoek aan San Francisco zou je zeggen dat hij een voorkeur heeft voor de Giants in de World Series, maar dat is niet het geval. “Nee, ik had vroeger wel shirtjes van de Yankees en de Red Sox, maar ik vind honkbal gewoon een interessant spel. Het is traag hoor je dan vaak, maar elke bal kan een wedstrijd veranderen.”
“De sport wordt bovendien fantastisch in beeld gebracht. Je ziet pitchers warm gooien in de bullpen, de tekens die een catcher geeft, de aanwijzingen van de coaches naast het eerste en derde honk. Dat maakt het extra leuk om te volgen.”
Baasjes
Met een schuin oog volgt Van der Ende de verrichtingen van de scheidsrechters. Logisch, wanneer je meer dan 600 wedstrijden in het betaald voetbal en op EK’s en WK’s hebt gefloten. Hij noemt zijn Amerikaanse collega’s dan ook ‘baasjes’. 
“Ze sturen je zo het veld uit”, grapt hij. “Maar ik heb respect voor die mannen. Je moet over een optimaal waarnemingsvermogen beschikken om te bepalen of een bal van 100 mph slag of wijd is en/of een honkloper op tijd het honk aantikt.” 
Van der Ende is dan ook blij met de invoering van Instant Replay, want dat maakt de sport eerlijker. “Ik ben al jaren voorstander van het gebruik van camerabeelden in de sport. Was het nou wel of niet een penalty? Was de honkloper in of uit? Wanneer dat via beelden op een snelle manier getoond kan worden, dan is dat een goede zaak.”
Hopen op Game 7
Goed. De World Series. Na de vele sweeps in de play-offs hoopt Van der Ende op een spannende finale. “Zes of zeven wedstrijden zou mooi zijn. Niet goed voor mijn nachtrust, maar dan haal ik mijn slaap later wel weer in.”
Game 1 tussen de Royals en de Giants begint om 02:00 uur Nederlandse tijd en de wedstrijd is te zien op MLB.tv en Fox Sports.
Foto: Getty Images