maandag 4 juli 2016

Mario in RTL-sport

Amsterdam, 4 juli

04 juli 2016 13:14

'Vertrek Kuipers was te verwachten en is terecht'

Scheidsrechter Björn Kuipers is teleurgesteld over de beslissing van de UEFA om hem naar huis te sturen. Maar oud-scheidsrechters Mario van der Ende en Roelof Luinge hebben deze beslissing al zien aankomen.
Het beslissende moment is volgens Luinge en Van der Ende de strafschop bij Kroatië - Spanje geweest. "Het geven van de strafschop was al twijfelachtig, maar vooral de uitvoering is de wereld overgegaan," aldus Van der Ende. (De Kroatische keeper Subacic stapte tegen de regels een paar meter naar voren). "In de top wordt het op de details beslist. Het is daarom zeker niet verrassend dat hij het niet heeft gehaald. Daarnaast werd het natrappen van Morata ook niet afdoende bestraft".
Roelof Luinge: "Buiten het incident met de strafschop heeft Kuipers weinig fouten gemaakt in het toernooi. Toen scheidsrechtersbaas Pierluigi Collina hem na de penalty terechtwees, wist je dat een finale lastig zou worden."

Clattenburg favoriet voor finale

De halve finales worden gefloten door Jonas Eriksson (Wales - Portugal) en Nicola Rizzoli (Duitsland - Frankrijk). Volgens Luinge is daarom de Engelsman Mark Clattenburg favoriet om de finale te fluiten. Mario van der Ende denkt dat de prestaties van de nog actieve landen nog wel van invloed kunnen zijn.
"Als Wales de finale haalt, dan is het onzeker of ze een Engelsman de finale laten fluiten. Hoewel Atkinson eerder in het toernooi ook al een wedstrijd van Wales leidde. Hopelijk is het nu eens afgelopen met al die politieke keuzes die de arbitrage tot op vandaag afhankelijk maken.Ook de Hongaar Kassai maakt een goede kans. Als Duitsland in de halve finales uitgeschakeld wordt, dan komt de Duitse scheidsrechter Brych zelfs nog in beeld."