vrijdag 1 juli 2016

Mario in RTL-nieuws

Hilversum, 1 juli

Van der Ende: Dit is Björn Kuipers' laatste EK-duel

Het is voor voormalig topscheidsrechter Mario van der Ende geen verrassing dat Björn Kuipers zondag het duel in de kwartfinales tussen Frankrijk en IJsland mag leiden. ‘De bondsvoorzitter (Michael van Praag, red.) sprak twee dagen geleden zijn mond voorbij.’
‘Bij Henry Schut (NOS, red.) zei hij dat Kuipers nog een kwartfinale zou krijgen. Niemand wist het, dus de verrassing is weg. Het was een aardige scoop, maar niet van de media’, zegt Van der Ende.

Klaar na kwartfinales

Van der Ende had ook wel verwacht dat Kuipers nog een wedstrijd toegewezen zou krijgen, maar denkt dat het na Frankrijk-IJsland klaar is voor Kuipers.
‘Ik denk dat Jonas Eriksson en Mark Clattenburg nog een wedstrijd krijgen en dat voor Nicola Rizzoli, die ik het beste vind presteren, en Felix Brych alles afhangt van Duitsland-Italië. En ik denk niet dat ze die vier in het toernooi houden om de Eifeltoren te bezoeken. Ik denk dat Kuipers alleen nog een beurt als vierde official zal krijgen.’

Door de mangel

Kuipers floot dus al twee duels op dit EK. ‘De eerste wedstrijd was absoluut op Euro 2016-niveau. Daar was weinig op aan te merken. Na Spanje-Kroatië is hij internationaal door de mangel gehaald’, zegt Van der Ende die zich verbaast over de milde reacties in de Nederlandse media over het optreden van Kuipers in die wedstrijd.
Hij verzuimde een gemiste strafschop van Spanje opnieuw te laten nemen, hoewel de Kroatische doelman Danijel Subasic op het moment dat hij de bal keerde ruim een meter voor zijn lijn stond. Kuipers kreeg hiervoor een standje van scheidsrechtersbaas Pierluigi Collina van de UEFA.

Vertroebeld beeld

‘In de Nederlandse media wordt de blik vertroebeld door chauvinisme. Als je in Marca een twee krijgt, in L’Equipe een 4 en in La Gazzetta dello Sport een 4,5 en in Nederland blijven we strooien met 7,5 dan is het beeld vertroebeld’, concludeert Van der Ende.
http://www.rtlnieuws.nl/sport/voetbal/van-der-ende-dit-bjorn-kuipers-laatste-ek-duel