Oud-international komt na zoveelste scheidsrechterlijke dwaling met een opvallende oplossing
Wel of geen penalty? Rood of geel? Het Nederlandse voetbal zucht dit seizoen, meer dan ooit, onder omstreden beslissingen. Oud-international Kees Kist (72) heeft er genoeg van. ,,Hier kan je niet tegen voetballen.” Daarom heeft hij iets bedacht waardoor scheidrechters ‘beter en scherper gaan fluiten’.
Dennis Higler die AZ-verdediger Alexandre Penetra een tweede gele kaart geeft, en dus rood, nadat hij in duel met Brian Brobbey (Ajax) overduidelijk eerst de bal raakt.
Bas Nijhuis die de bal op de stip legt, na hands van Anselmo García MacNulty (PEC Zwolle), in de thuiswedstrijd tegen Ajax. Terwijl Danny Makkelie kort daarvoor juist géén strafschop geeft, als FC Twente-verdediger Max Bruns tegen NEC in een soortgelijke situatie de bal tegen zijn arm krijgt aangeschoten.
En zo zijn er dit seizoen nog wel meer voorbeelden die bij menigeen de wenkbrauwen doen fronsen. ,,Ja, het is niet te geloven”, zegt Kees Kist, de voormalige doelpuntenmachine van Oranje en AZ, die in 1979 als eerste Nederlander topscorer werd van Europa. ,,Het gaat maar door, ze blijven maar met twee maten meten. Dat kan natuurlijk niet. Hier kan je niet tegen voetballen.”
Kees Kist (72) was spits bij VV Heerenveen, AZ’67, Paris Saint-Germain en FC Mulhouse. In 615 clubduels scoorde hij 330 keer. Met AZ werd hij in 1981 kampioen en won hij drie keer de KNVB-beker. In 1978/1979 won hij de Gouden Schoen als Europees topscorer met 34 goals voor de club uit Alkmaar. Voor Oranje scoorde hij vier keer in 21 interlands tussen 1975 en 1980.
Oplossing: ook kaarten
Als het aan de Steenwijker ligt, komt daar snel aan eind aan. Want hij heeft de oplossing gevonden. En die is simpel. ,,Waarom geven we een scheidsrechter ook geen gele of rode kaart? Niet dat ze bij rood meteen van het veld moeten. Maar je kan ze wel voor een paar weken schorsen.”
Reken maar dat een scheidsrechter dan anders gaat fluiten, meent Kist. ,,Want dan merken ze het in hun portemonnee, als ze zes weken geen wedstrijd krijgen. Neem van mij aan: dan denken ze echt wel even extra na, voordat ze een speler een kaart geven. Of een strafschop. Met andere woorden: ze gaan beter en scherper fluiten en zijn alerter. Dus het komt alleen maar het spel ten goede.”
En ja, Kist weet echt wel dat zijn idee nauwelijks kans van slagen heeft. Dat ze ’m misschien wel vierkant uitlachen. Het is niet voor niets dat de KNVB niet wil reageren op zijn plan.
Maar dat het anders moet, daar is iedereen het wel over eens, meent Kist, die benadrukt dat zijn plan niks met 1 april te maken heeft. ,,Op dit ogenblik is het echt een drama. Wij zeiden altijd: als een scheidsrechter niet opvalt, is hij goed. Moet je nu kijken: ze vallen allemaal op, elke week weer. Ze willen allemaal de hoofdrol.”
Betere wedstrijden
En vergeet niet, meent Kist, het gaat tegenwoordig om veel geld. ,,Het scheelt nogal of je wel of niet kampioen wordt. Of wel of niet de beker wint. Daarom is het zaak dat er consequent wordt gefloten, scherper naar de regels. Dan weet je tenminste waar je aan toe bent. Daardoor krijg je tevens betere wedstrijden. Kortom, een win-winsituatie.”
Penetra onterecht rood? Dan Higler ook rood!
Kees Kist, Oud-international
Vraag is alleen: hoe ga je dat beoordelen? Maar ook daar heeft Kist al over nagedacht. ,,Door een onafhankelijke jury.” En dat hoeft niet heel moeilijk te zijn, zegt hij. ,,Je pakt na afloop gewoon de beelden erbij. Penetra onterecht rood? Dan Higler ook rood!”
Bas Nijhuis moet hard lachen als hij om een reactie wordt gevraagd. ,,Krijgt een spits die een kans mist dan ook een gele of rode kaart? En wie zitten er dan in de jury?”
De Twente scheidsrechter vindt het dan ook een idee van niks, dat proefballonnetje van Kist. En het is ook niet zo dat de KNVB de andere kant opkijkt, zegt Nijhuis. ,,Als je slecht gefloten hebt, kijken ze echt wel naar je volgende aanstelling. En fluit je weken slecht, nou, dan is het net als een voetballer. Dan verdwijn je even uit de basis.”
‘Je moet ze schorsen’
Of ze krijgen een wedstrijd in de eerste divisie. ,,Dat is ook een straf”, zegt Kist, ,,maar daarmee los je het niet op. Dan fluiten ze en beuren ze nog. Nee, je moet echt aan hun geld komen. Dus moet je ze gewoon schorsen.”
Oud-topscheidsrechter Mario van der Ende snapt de gedachte erachter. ,,Ik maakte er destijds geen vrienden mee, maar begin jaren 90 heb ik dat al openlijk verkondigd. Dat je een scheidsrechter een paar weken op een lager niveau moet laten fluiten, als zij door een beslissing het wedstrijdverloop of het eindresultaat dusdanig in de war gooien.”
Een goede arbitrage laat niet alleen de spelers beter functioneren
Mario van der Ende, Oud-scheidrechter
Een kraker als PSV - Ajax moet daarom altijd door een topscheidsrechter worden gefloten, meent Van der Ende, die aanneemt dat ‘we Higler de komende drie weken niet meer in de eredivisie terug zien’. ,,Een goede arbitrage laat niet alleen de spelers beter functioneren, je krijgt ook een betere wedstrijd. Maar dat gebeurt dus niet. Ook omdat de KNVB iedereen tevreden wil houden. Ze moeten allemaal evenveel wedstrijden fluiten.”
Ook rol voor de commentator
Een gemiste kans, aldus Van der Ende. ,,Het gaat mij niet om een geldstraf. Maar wel om de scherpte van een scheidsrechter terug te winnen. Fouten maken is niet erg, je moet ze alleen niet twee keer maken. Dan heb je de eerste keer niks geleerd.”
Al ziet Van der Ende hierbij ook een rol weggelegd voor de media. ,,Ik hoor een commentator vaak zeggen: een speler laat zich makkelijk vallen. Of het is een licht duwtje. Daarmee moet je oppassen. Dan wordt het publiek ook een bepaalde richting ingeduwd. Een beetje zwanger ben je ook niet.”