Amsterdam, 18 december
Oud-toparbiter roept KNVB op tot actie na schrikbarend niveau in Eredivisie: 'Dit geeft wel het probleem aan'
Het was een veelbewogen Eredivisieweekend, voornamelijk op het gebied van arbitrale beslissingen. Oud-topscheidsrechter Mario van der Ende heeft zich groen en geel geërgerd aan de arbitrage en roept de KNVB op tot actie. "Dat geeft aan dat een aantal arbiters in deze categorie scheidsrechters totaal niet professioneel ingesteld zijn", stelt Van der Ende tegenover Sportnieuws.nl.
Rode kaart Go Ahead Eagles
Een van de fouten waar Van der Ende naar verwijst, is de opmerkelijke rode kaart voor Go Ahead Eagles. Llansana tackelde de ‘doorgebroken’ Paxten Aaronson en werd bestraft met rood. Van der Ende merkte op dat de situatie verre van duidelijk was en vindt dat de scheidsrechter de kans had moeten krijgen om via de VAR het incident nader te beschouwen.
"Eerst moest gekeken worden of hij de bal wel of niet heeft geraakt, dan of het echt een doelpuntrijke kans was, dan eventueel of een verdediger misschien nog zou kunnen ingrijpen én of de speler niet te graag naar de grond wilde gaan. Dat zijn al vier punten, waardoor het zeer onoverzichtelijk was. Als Go Ahead tegen deze rode kaart in beroep gaat, dan staan ze heel sterk. Ik denk dat er 85 procent kans is op vrijspraak voor de speler."
Woede bij Paul Bosvelt
Paul Bosvelt, technisch directeur van de club uit Deventer, was woest na het laatste fluitsignaal. Hij opende Facebook en Instagram en schreef een vernietigende tekst. ‘KNVB en scheidsrechtersbende, jullie maken het voetbal kapot!!’ was de tekst met een grote middelvinger als afbeelding. "Ik vind het niet gek dat het er een keer uitkomt. Als je ziet hoe er duels begeleid en geleid worden... dat kan gewoon niet op dit niveau", vervolgt Van der Ende. “De manier waarop Bosvelt zich uitte, dat was niet slim. Van Dop had wel een héél duidelijk en sterk statement."
Géén doelpunt van Almere City
Ook de beslissing om een ‘geldig doelpunt’ van Almere City af te keuren roept vraagtekens op. Junior Kadile deelde een lichte duw uit op Devyne Rensch, waarna Jeroen Manschot direct een streep zette door de treffer. "Bij de duels van Feyenoord en PSV mochten ze duwen zoals bij ijshockey, terwijl hier bij het minste of geringste contact wordt afgefloten. Dan zie je gewoon dat de scheidsrechter in de Eredivisie niet consequent zijn. Je kunt natuurlijk niet negen dezelfde scheidsrechters hebben, maar ze moeten wel zo uniform mogelijk handelen. Dat gebeurt nu niet, dus daar moet de KNVB wel scherp naar kijken."
Tweede bal in het veld bij NAC - AZ
Bij NAC Breda en AZ kwam volgens Van der Ende ook een voorbeeld van ongeschiktheid ter sprake. Scheidsrechter Edwin van de Graaf legde het spel niet stil terwijl er een tweede bal op het veld was. "Dat was écht lachwekkend. Op deze manier heeft het publiek, die de bal op het veld gooiden, voordeel van de streek die zij uithalen. De meeste arbiters spreken de taal van de kleedkamer niet en hebben te weinig voetbal know-how. Hieruit blijkt weer dat zo’n scheidsrechter geen idee heeft hoe een speler afgeleid kan worden."
Van der Ende weet nog goed dat Van de Graaf vorig jaar ook al in opspraak kwam. Destijds stelde hij zich onprofessioneel op voorafgaand aan ADO Den Haag tegen Go Ahead Eagles. "Hij zette een lachwekkend filmpje op het internet waarin hij zichzelf filmde, terwijl hij op zijn bakfiets zat. Dat geeft aan dat een aantal arbiters in deze categorie scheidsrechters totaal niet professioneel met het vak bezig zijn."
Werk aan de winkel voor de KNVB
Van der Ende roept de KNVB op om de scheidsrechtersopleiding te herzien. Hij suggereert dat de KNVB externe experts zou moeten inschakelen om de opleiding en begeleiding van arbitrage te verbeteren. "De hele afdeling ‘scheidsrechterszaken’ bij de KNVB ziet er matig uit, terwijl het zo’n belangrijke groep is. En dan heb ik het ook over de leiding, want die hebben totaal geen affectie met de arbitrage. Dat interesseert ze geen reet."
"Ursel de Geer had ooit een televisieprogramma en dat heette: ‘t Is hier fantasties’. Ik heb weleens het idee dat ze bij de afdeling ‘scheidsrechterszaken’ op dat niveau bezig zijn. Dat ze ook denken van ‘het gaat hier fantastisch’, maar niets is minder waar", besluit Van der Ende lachend.