vrijdag 25 november 2016

Leo van der Kroft overleden

Rijswijk, 24 november  (Bron: NOS-website)


De bekende oud-voetbalscheidsrechter Leo van der Kroft is op 87-jarige leeftijd overleden. Van der Kroft was vanaf seizoen 1966/1967 scheidsrechter in het Nederlandse betaald voetbal.
Op 23 augustus 1972 deelde Van der Kroft tijdens Feyenoord-NEC de eerste gele kaart in het Nederlandse betaald voetbal uit. Ontvanger was Willem van Hanegem.

In de jaren zeventig was hij ook internationaal actief als arbiter. Een omstreden optreden bij de wedstrijd Borussia Mönchengladbach-Real Madrid in de kwartfinales van de Europa Cup I op 17 maart 1976 kostte hem echter een afscheid in stijl. 
Tot woede van de Duitsers keurde Van der Kroft die avond in Madrid twee treffers van Borussia af, waardoor Real Madrid de halve finales bereikte. Het verloop van de wedstrijd leidde tot veel commotie, waarop de FIFA besloot om de Haagse scheidsrechter niet af te vaardigen naar de Olympische Spelen in het Canadese Montréal.

Kort daarna nam hij afscheid als scheidsrechter met de wedstrijd tussen Go Ahead Eagles en PSV op de laatste speeldag van het seizoen 1975/76.


"Hij was een heel directe scheidsrechter"


In het veld wist Leo van der Kroft van aanpakken, vertelt oud-scheidsrechter Mario van der Ende. (fragmentt Radio1 NPO 09.30-10.00 uur)

Bestuurder
Na zijn loopbaan was hij actief in verschillende scheidsrechterscommissies van de KNVB en UEFA . Ook was hij in 1971 mede-oprichter van de Belangenvereniging Scheidsrechters Betaald Voetbal.

Mario wenst de familie Van der Kroft alle kracht toe om dit grote verlies een plaats te geven.
Moge Leo rusten in vrede.