Rotterdam, 25 juni
Makkelie en Kuipers mogelijk dupe van succes Oranje: ‘Ze leven bij de UEFA nog in het stenen tijdperk’
Nu voor het Nederlands elftal de halve finale van het EK lonkt met een ogenschijnlijk gunstige loting op weg daar naar toe, is de Oranje-koorts hevig toegeslagen. Maar wat betekent een mogelijk succes voor de ploeg van Frank de Boer eigenlijk voor ‘onze’ scheidsrechters Danny Makkelie en Bjorn Kuipers?
Met een achtste finale tegen Tsjechië en daarna mogelijk een kwartfinale tegen de winnaar van Denemarken-Wales voor de boeg, zou het Nederlands elftal zomaar de halve finale van het EK kunnen halen. Wat zou dit succes betekenen voor Danny Makkelie en Bjorn Kuipers, de Nederlandse scheidsrechters op het toernooi? ,,Hun kansen op het fluiten van een halve finale of finale slinken natuurlijk, dat lijkt me duidelijk”, stelt scheidsrechter Bas Nijhuis. ,,Dat zag je in 2014 wel, toen Bjorn vanwege het succes van Oranje de finale niet mocht fluiten.”
Naarmate het EK vordert zal een aantal scheidsrechters worden bedankt voor bewezen diensten en naar huis worden gestuurd. De keuze voor wie mag blijven wordt grofweg gebaseerd op twee argumenten: welk niveau de arbiters hebben gehaald tijdens het EK én of de landen die zij vertegenwoordigen nog in het toernooi zitten. Die laatste overweging zou dus mogelijk in het nadeel kunnen werken van Makkelie en Kuipers. En dat steekt oud-arbiter Mario van der Ende, die zich hevig verzet tegen dit soort ‘politieke beslissingen’ van de UEFA.
,,Zoals op een EK of WK de beste ploegen in de finale staan, zou dit ook voor scheidsrechters moeten gelden”, vindt de voormalig toparbiter. ,,Je hoort mij niet zeggen dat Makkelie en Kuipers tot dusver de allerbeste scheidsrechters op dit EK zijn - in mijn ogen zijn dit namelijk Antonio Mateu Lahoz en Felix Brych. Maar ze behoren zeker tot de kopgroep. Dan zou het raar zijn als Makkelie en Kuipers straks, wanneer Oranje ver komt, naar huis worden gestuurd. Toch zal het wél zo gaan. En dat is tekenend voor het mammoet-denken van de UEFA. Ze leven bij die organisatie nog in het stenen tijdperk.”
Van der Ende floot zelf op de eindtoernooien van 1994, 1996 en 1998. En steevast moest hij vanwege de prestaties van Oranje voortijdig terug naar zijn woonplaats Den Haag. Voor Makkelie en Kuipers dreigt nu mogelijk hetzelfde, al valt niet uit te sluiten dat de UEFA voorafgaand aan de halve finale besluit om toch een Nederlandse scheidsrechter-team in het toernooi te houden voor het geval Oranje de finale misloopt.
Ik zou niet weten waarom een Nederlandse scheidsrechter niet de EK-finale zou kunnen fluiten wanneer Oranje zover komt.
,,Eigenlijk zou het in het voetbal net zo moeten zijn als in het ijshockey”, vindt Van der Ende. ,,De ijshockeyfinale Amerika-Canada op de Olympische Spelen van 2000 werd geleid door drie Canadese arbiters en verliep prima. Ik zou niet weten waarom een Nederlandse scheidsrechter niet de EK-finale zou kunnen fluiten wanneer Oranje zover komt. Een scheidsrechter hoort daar neutraal in te staan.”
Nijhuis op zijn beurt is wat terughoudender. ,,Bjorn hoort absoluut bij de vier, vijf beste scheidsrechters op het EK en Danny schurkt daar heel dicht tegenaan. Op basis van hun kwaliteiten zouden ze absoluut een finale verdienen. Daarover geen enkele twijfel. Maar ik begrijp wel dat het zo niet werkt, mocht het daadwerkelijk tot een EK-finale komen voor het Nederlands Elftal. Zoals ik als inwoner van Enschede geen wedstrijden van FC Twente fluit, snap ik dat een Nederlander geen duels van Oranje fluit. Hoe objectief ze zo’n wedstrijd ook in zullen gaan; je hebt in zo’n geval toch de schijn tegen. En dat moet je niet willen.”