vrijdag 12 april 2024

Mario in Algemeen DAgblad - sportwereld

 Rotterdam, 11 april


'Dan kunnen de regels wel in de papierversnipperaar'
Scheidsrechter Nyberg fluit in kwartfinale Champions League bewust niet voor 'kinderlijke fout', nobel of onzin?
Scheidsrechter Glenn Nyberg gaf géén strafschop aan Bayern München na bizar hands van Arsenal-verdediger Gabriel. Bewust, hij vond het duel te belangrijk om te fluiten voor een onhandige fout. Verdient de Zweed een standbeeld voor zijn manier van 'in de geest van de wedstrijd fluiten'? Of juist niet?

,,Een kinderlijke fout en daar fluit ik niet voor in een kwartfinale van de Champions League." Het schijnt de uitleg van scheidsrechter Glenn Nyberg te zijn geweest richting de klagende spelers van Bayern München. De situatie? Arsenal-keeper David Raya had zojuist een doeltrap genomen. Dat deed hij met een zacht tikje breed naar Gabriel. De Braziliaan schatte het passje van Raya in als een signaal dat híj de doeltrap moest nemen, pakte de bal met zijn handen op en legde hem weer in het vijfmetergebied.

Hands, natuurlijk en dus had er een strafschop gegeven moeten worden. Nyberg deed het niet. En als we Bayern München-trainer Thomas Tuchel moeten geloven, toonde hij daarmee bewust clementie voor de falende Gabriel, daarbij wijzend op het podium waarop de fout plaatsvond. Hij gebruikte daarmee zijn eigen positie om in een zeer belangrijk duel een uitslag te krijgen die een zo eerlijk mogelijke afspiegeling was van het getoonde voetbal, al moest hij de regels van het spel daar even voor omzeilen. VAR Pol van Boekel deed met hem mee en greep niet in.

Is dat nobel? Begrijpelijk? Verdient Nyberg er een standbeeld voor, of moet hij bij wijze van spreken worden gestenigd? ,,Als je dit tolereert, kun je de regels van het spel in de papierversnipperaar gooien", is voormalig topscheidsrechter Mario van der Ende duidelijk. ,,Door de uitleg van de scheidsrechter al helemaal. Ja, het is een onnozele fout van de verdediger, maar als een keeper over de bal heen maait, keurt hij het doelpunt toch ook niet af omdat het zo zielig is? Het is een vrij amateuristische denkwijze van de scheidsrechter. Hij neemt de spelregels niet serieus en toont hiermee aan dat hij niet doorheeft dat de Champions League het summum is. Daarbij had de scheidsrechter de pech dat ook VAR Pol van Boekel weer zijn traditionele Mindfuck-momentje had. Hij had natuurlijk moeten ingrijpen."

Die mening wordt binnen de voetbalwereld alom gedeeld. ,,Je kunt geen onderscheid maken tussen een kwartfinale Champions League en een competitiewedstrijd", oordeelt Fortuna Sittard- trainer Danny Buijs. ,,Dat is heel raar. Je kunt als scheidsrechter iets vinden, maar daar ben je niet voor. Dit zorgt alleen maar voor willekeur. Als elke scheidsrechter dit gaat doen, weet je niet meer waar je aan toe bent." ,,Het slaat nergens op", zegt ook 109-voudig international Rafael van der Vaart. Hij speelde zelf, met Real Madrid, twee kwartfinales in de Champions League. ,,Hands is hands. Net zoals je ook bij een 6-0 achterstand voor Ajax iemand rood moet geven als hij een ander op z'n hoofd slaat."

Flexibel

,,Ik hou wel van scheidsrechters die flexibel zijn", oordeelt Bert van Marwijk, die als bondscoach de WK-finale haalde en als trainer van Feyenoord de UEFA-Cup won. ,,Maar als het zo duidelijk is, dan moet je de regels handhaven. Anders heb je geen scheidsrechter meer nodig. Er zijn andere manieren waarop een scheidsrechter in de geest van de wedstrijd kan fluiten, de wedstrijd moet aanvoelen. Dit is te extreem."

Dick Jol, in 2001 de scheidsrechter in de Champions League-finale tussen Bayern München en Valencia, gaat nog een stap verder. ,,Zijn uitleg is dramatisch", zegt hij stellig. ,,De scheidsrechter declasseert zichzelf en declasseert de wedstrijd. Dit kan niet op dit niveau en dit soort uitlatingen moet hij gewoon niet doen. Het is triest. Want wat is het verschil tussen de regels in de vierde klasse en de Champions League? Een ongelukkig eigen doelpunt moet je ook goedkeuren."

Jol is ook hard voor VAR Van Boekel. ,,Het is echt laf", oordeelt Jol. ,,Volgens de regels is het een duidelijke strafschop. Hij kan de scheidsrechter hier echt redden. Moet gewoon zeggen: 'Scheids, je hebt iets belangrijks gemist' en hij doet het niet. Dit was zo simpel te onderscheppen geweest en het ontsiert nu de wedstrijd."

Louter harde woorden voor het 'nobele' optreden van de arbitrage, dus. Of is er toch iemand te vinden die wél blij was met het handelen van Nyberg en Van Boekel? Ja, Marcus Krämer, een Duitse columnist van Der Spiegel nota bene. Hij stelt dat de club uit zijn land geen recht had op een penalty. Hij begint over 'het aanvoelen van de wedstrijd' door de scheidsrechter. ,,Het betekent een vorm van spelmanagement dat zich niet koppig vasthoudt aan regels", schrijft Krämer. ,,Regels zijn belangrijk in de sport. Ze beschermen het spel van de districtscompetitie tot de Champions League. Maar niet tegen elke prijs, en dat is maar goed ook."

Zo is er toch nog iemand begonnen met het beitelen van een bescheiden standbeeld voor Nyberg.