Rotterdam, 29 maart
De boosheid kwam uit zijn tenen kort na PSV - Feyenoord (2-2). Nee, Guus Til had geen misbaar moeten maken, nadat Quinten Timber met een hoofdblessure was neergegaan tijdens de topper. Aangezien het menens was, bood hij daarvoor graag openlijk excuses aan. Maar, duidde Til: er is wel degelijk wat aan de hand in de eredivisie. Steeds vaker simuleren voetballers hoofdblessures. Eenvoudigweg omdat ze weten dat scheidsrechters het spel dan direct stil moeten leggen, passend bij de spelregel die hiervoor geldt. ,,Dat gebeurt ook als ploegen het heet onder de voeten wordt of als ze onder druk komen te staan", stelde de speler van de koploper. ,,Daarin zat mijn frustratie."
De keepers van Jurgen Streppel werden in zijn tijd als trainer bij Willem II en Heerenveen bovengemiddeld vaak geteisterd door vliegjes in hun oog of loszittende contactlenzen.
En Henk Fraser gaf twee jaar geleden grif toe dat zijn doelman Maduka Okoye tijdens een wedstrijd van Sparta tegen Go Ahead Eagles bewust een poosje op de grond was blijven liggen, nadat die zogenaamd ergens last van had gekregen. 'Deze truc', zoals Fraser 'm zelf noemde, leverde de huidige RKC-coach immers een welkome time-out op. Nu, in een tijd dat de schwalbe dankzij de VAR nagenoeg is uitgestorven, beleeft een andere vorm van spelbederf een opleving: de hoofdblessure die geen hoofblessure is. Een nieuw instrument is het om een wedstrijd te beïnvloeden.
,,Je ziet steeds vaker spelers als ogenschijnlijke zombies op het veld liggen, ook wanneer ze niet of slechts heel minimaal aan hun hoofd zijn geraakt", signaleert voormalig topscheidsrechter Mario van der Ende. ,,Dat is een vervelende bijkomstigheid van een uitstekende regel, een die er juist gekomen is in het belang van de gezondheid van de spelers. Daarom is hoofdletsel simuleren zo kwalijk. Arbiters zijn geen dokters; daar wordt vakkundig misbruik van gemaakt."
Sinds 2021 staat de veiligheid van voetballers nadrukkelijker voorop in het profvoetbal. Spelers van wie het vermoeden bestaat dat ze een hersenschudding of een andere hoofdblessure hebben opgelopen, mogen gewisseld worden zonder dat dit ten koste gaat van het gebruikelijke aantal toegestane wissels. De maatregel moet helpen voorkomen dat spelers met hoofdletsel te snel worden opgelapt om verder te spelen. Hoofdblessures kunnen immers grote medische schade opleveren. Om die reden speelt RKC-keeper Etienne Vaessen, die eerder dit seizoen met zijn hoofd in botsing kwam met Ajax-spits Brian Brobbey, tegenwoordig met een helm. Daartegenover staat dat ook steeds meer voetballers bewust doen alsof ze een hoofdblessure hebben, de trend waar Til op doelt.
Grote vraag: hoe onderscheid je een échte hoofdblessure - bijvoorbeeld die van Almere City-speler Damian van Bruggen afgelopen zaterdag voorafgaand aan de 1-1 van FC Utrecht-spits Sam Lammers - van een knap staaltje toneelspelen? ,,Scheidsrechters kennen heus wel hun pappenheimers", stelt voetbalanalyticus Aad de Mos.
,,Een grote jongen als Matthijs de Ligt gaat echt niet naar zijn hoofd grijpen als er niets aan de hand is. Die heeft dat soort gedrag helemaal niet nodig. Punt is alleen: scheidsrechters zijn als de dood om niet te fluiten, ook wanneer ze het gevoel hebben dat er weinig aan de hand is. Simpelweg omdat hij weet dat dit hem nog heel lang wordt nagedragen, mocht het toch wel mis zijn met een speler. Het voorkomen van misbruik van de regel zal dus vanuit spelers zelf moeten komen."
Van der Ende is het met De Mos eens. Sterker: de oud-arbiter vindt dat clubs in actie moeten komen om deze vorm van spelbederf uit te bannen. ,,Clubs zouden een appel moeten doen op hun spelers", vindt hij. ,,Kijk, spelers hoeven echt geen koorknaapjes te worden. Maar doen alsof je een ernstige hoofdblessure hebt? Kom op, zeg. Hoe zouden die spelers het vinden, wanneer zij op die manier gedupeerd worden door hun tegenstander? Stop hier gewoon mee, zou ik zeggen. Doen alsof je een hersenschudding hebt, is niet slim of professioneel. Het irriteert. En het is ook nog eens schadelijk voor het imago voor de sport.''
In een reactie laat de KNVB weten 'spelbederf en tijdrekken niet wenselijk te vinden'. Volgens een woordvoerder beperkt de bond zich vooralsnog echter tot het 'monitoren' ervan. Ofwel: er staan op dit moment nog geen veranderingen van regels op het programma. Van der Ende zou op zijn beurt wel een goede maatregel weten om onder meer het voorwenden van hoofdletsel uit te bannen, geeft hij aan. ,,Effectieve speeltijd, iets waarvoor ik al veel langer pleit", stelt hij. ,,Dan heeft het voor voetballers al een stuk minder zin om de boel op die manier te beduvelen.