donderdag 1 juni 2023

Mario in De Telegraaf

 Amsterdam, 1 juni

Arbitrage steeds meer onder vuur

Respect voor scheidsrechters ver te zoeken: ’Spelers moeten beseffen dat ze een voorbeeld zijn’

AMSTERDAM - Een olifantshuid hebben, is een vereiste voor een scheidsrechter. Maar dat die huid in de verruwende maatschappij steeds dikker moet zijn, ondervonden Anthony Taylor en Joey Kooij. De Brit werd na de Europa League-finale ongegeneerd uitgekafferd door AS Roma-coach José Mourinho en na de play-offwedstrijd NAC Breda-FC Emmen werd de auto van de Nederlandse arbiter met bierblikjes bekogeld.

De Engelse scheidsrechter Anthony Taylor beleeft een lastige avond bij de Europa League-finale in Boedapest en wordt voortdurend belaagd door spelers en trainers.

De Engelse scheidsrechter Anthony Taylor beleeft een lastige avond bij de Europa League-finale in Boedapest en wordt voortdurend belaagd door spelers en trainers.

De aanwas van voetbalscheidsrechters baart de KNVB al jaren zorgen. En na het doordeweekse voetbalavondje met AS Roma-Sevilla en NAC Breda-FC Emmen zal het bij het aanmeldingsloket in Zeist niet opeens stormlopen. „Wat er tijdens en na de Europa League-finale en na het play-off-duel gebeurde, is belachelijk”, zegt oud-toparbiter Mario van der Ende, die hoopt dat kinderen die van een scheidsrechterscarrière dromen zich niet laten afschrikken. „Haal de motivatie uit jezelf en laat je niet afschrikken door het idiote randgebeuren.”

De KNVB is een onderzoek gestart naar het incident na afloop van NAC-Emmen, waarbij de auto waarin scheidsrechter Kooij bij het Rat Verlegh Stadion vertrok, werd bekogeld. „NAC heeft contact met de politie om uit te zoeken wat er exact is gebeurd, wij hebben contact met Joey. Samen gaan we bekijken hoe we verder met deze situatie omgaan”, laat een woordvoerder weten. „Blijft onverlet dat dit soort acties belachelijk is en wij vinden dat scheidsrechters te allen tijde veilig hun werk moeten kunnen doen.”

Kooij was gedurende de wedstrijd al het mikpunt van beledigende spreekkoren aan het adres van hemzelf en zijn moeder. Na een oproep van de speaker om daarmee te stoppen, hield het een tijdje op, maar aan het einde van de wedstrijd keerden de gewraakte spreekkoren terug.

Scheidsrechter Joey Kooij

Scheidsrechter Joey Kooij

Geen aangifte

Bij het verlaten van het stadion kreeg arbiter Kooij opnieuw van alles naar zijn hoofd geslingerd, uiteindelijk ook letterlijk. De politie in Breda heeft iemand in beeld die iets naar de auto van Kooij heeft gegooid. „Er was een politie-eenheid ter plekke”, aldus politiewoordvoerster Pierre-Ine Mattheussens van Politie Zeeland-West-Brabant. „Die heeft een gesprek gevoerd met degene die iets heeft gegooid op de auto. Daarbij zijn de personalia genoteerd. Op dit moment zijn er geen consequenties aan verbonden. De persoon is niet aangehouden. En er is op dit moment ook geen aangifte gedaan door de scheidsrechter. We zijn nog met alle partijen in gesprek om te kijken of er alsnog een vervolg aan wordt gegeven, bijvoorbeeld in de vorm van een stadionverbod.”

Mario van der Ende

Mario van der Ende

Volgens Van der Ende moet de voetbalbond ook bij zichzelf te rade gaan. „Laat ik het netjes gezegd amateurisme noemen dat scheidsrechters met de auto naar de wedstrijden gaan, voor het stadion parkeren en na afloop tussen de blije, boze en teleurgestelde fans moeten vertrekken. In mijn tijd meldde het arbitrale kwartet zich bij internationale wedstrijden en sommige eredivisieduels bij een hotel. Vervolgens reden we in een busje met geblindeerde ramen tot in het stadion. Dat kan hier toch ook?”

De aankomst en het vertrek van scheidsrechters is voor de scheidsrechtersbelangenvereniging BSBV een punt van aandacht in het eerstvolgende periodieke overleg met de KNVB. „De veiligheid van scheidsrechters moet worden gegarandeerd door de clubs en de KNVB”, aldus BSBV-voorzitter Raymond van Meenen. „Daar moeten we wel naar kijken, want je wilt niet dat dit nog eens zo gebeurt. De scheidsrechter moet veilig zijn werk kunnen doen.

Tijdelijk

Het respect voor de scheidsrechter en zijn assistenten is regelmatig ver te zoeken op de velden en de tribunes. Na het overlijden van grensrechter Richard Nieuwenhuizen in 2012 ten gevolge van een mishandeling op het voetbalveld was er een tijdelijke gedragsverandering, waarbij de arbitrage met meer respect werd benaderd; maar die positieve tendens is helemaal weggeëbd. In het amateurvoetbal zijn scheidsrechters met enige regelmaat mikpunt van geweld.

„Het is toen een paar maandjes wat rustiger geweest, maar het is net een veenbrand. Onderhuids bleef het smeulen en het is alweer jarenlang net zo erg als het was”, vindt oud-toparbiter Dick Jol. „Regelmatig staan er weer berichten in de krant van scheidsrechters die mishandeld worden in het amateurvoetbal. Ik vind dat de bond dat ook veel harder aan moet pakken. Nu is het een beetje pleisters plakken, maar clubs moeten gewoon keihard worden gestraft als ze de veiligheid van de arbiters niet kunnen garanderen.”

Jol wijst ook op de verantwoordelijkheid van voetbalprominenten als Mourinho bij het verhardende klimaat richting scheidsrechters. „Als zo’n bekende trainer als Mourinho tekeergaat tegen een arbiter, dan zie je dat dat overslaat naar het publiek. Trainers en spelers die scheidsrechters belagen, moeten beseffen dat ze een voorbeeldfunctie hebben. Ik hoop dat Taylor rapport heeft opgemaakt van wat Mourinho in die parkeergarage tegen hem heeft geroepen, zodat hij alsnog zijn straf krijgt. Als ik de scheidsrechter was geweest, dan had ik die Mourinho al tijdens de wedstrijd weggestuurd.”

Jol krijgt bijval van Van der Ende. „Ik had het wel geweten met Mourinho. Zo’n kerel moet je keihard aanpakken. Op een gegeven moment stond hij bijna op de middenstip. Dan moet je hem toch wegsturen.”