woensdag 31 januari 2018

Mario in ELF Voetbal

Den Haag, 31 januari

BINNENLAND


Ex-arbiter Van der Ende: “Onbegrijpelijk dat Görtler mocht blijven staan”


Hoeveel Ajaxsupporters zullen zondagmiddag nog eens teruggedacht hebben aan het spottende ‘wij willen Makkelie’-spreekkoor naar aanleiding van een gemakkelijk gegeven strafschop in een vorige ontmoeting tussen hun club en FC Utrecht? Na zijn optreden in de Galgenwaard, hoeven veel aanhangers Makkelie niet meer zo. ELF Voetbal belde met gewezen topscheidsrechter Mario van der Ende.
29-01-2018 11:00 door Jan Willem Spaans
Is er altijd enige opwinding bij scheidsrechters die horen dat ze ‘op Utrecht-Ajax gezet’ zijn? “Als je op dat niveau fluit weet je dat je zulke wedstrijden kan krijgen, dus in die zin niet. Wel zit er aan Utrecht – Ajax altijd wat extra spanning. Het is voor Utrecht natuurlijk de wedstrijd van het jaar, maar ze spelen ook om Europees voetbal en Ajax om de landstitel. Verder heb je natuurlijk de overstap van Erik ten Hag van Utrecht naar Ajax. Daardoor heb je geen verdere motivatie meer nodig. Dat is naar Nederlandse begrippen wel drie sterren.”
Utrecht-trainer Jean-Paul de Jong ging zelf altijd voorop in de strijd tegen Ajax. Het zal dan ook geen verrassing zijn dat zijn ploeg zondagmiddag bij vlagen de botte bijl hanteerde. Zonder twijfel de zwaarste overtreding beging  de Duitse spits Lukas Görtler. Hij kreeg geel, en daar kwam hij naar algemeen oordeel goed mee weg. “Dat is gewoon honderd procent een rode kaart. Het is voor mij onbegrijpelijk dat de scheidsrechter zo ver weg was. Maar het was onder de neus van de assistent-scheidsrechter, dus ik denk dat deze overtreding altijd op de juiste waarde geschat had moeten worden. Zo heeft de arbitrage grote invloed op het wedstrijdverloop, en daarmee het competitieverloop. Dat zie je wel meer in de Eredivisie.”, aldus Van der Ende.

Uiteindelijk kreeg Görtler alsnog rood, in de absolute slotfase. Opvallend genoeg was hij op dat moment geen veldspeler meer, hij kreeg zijn tweede gele kaart voor een rol in een opstootje in de slotfase. Was dat compensatie? “Nee, dat vond ik niet. Dat hoorde niet op een voetbalveld thuis, dat is spelbederf dus dat was een terechte gele kaart. Andere jongens lieten zich niet onbetuigd en ontsprongen de dans.” Of hij zelf wel eens iemand die er niet meer instond heeft laten inrukken? “Nee, ik zit heel diep te graven maar ik denk het niet.”
Aanhakend op zijn opmerking over de invloed van arbitrage op het competitieverloop, wat vindt Van der Ende van de videoscheidsrechter? Die was zaterdagavond actief bij de bekerwedstrijd tussen Liverpool en West Bromwich Albion. In Engeland kwam er nog wat kritiek op, omdat de besluitvorming soms wel erg lang duurde. Wat vindt Van der Ende? “Dat vind ik wel een positieve ontwikkeling. Ik denk dat de videoreferee een uitstekend hulpmiddel is om de invloed van arbiters op wedstrijden te reduceren. De meeste uitkomsten waren correct.”
Wel hangen daar wat hem betreft voorwaarden aan. “De videoscheidsrechter moet wel het onderscheid tussen hard en gemeen spel kunnen maken. Bij PEC Zwolle – Vitesse bijvoorbeeld was er een overduidelijke strafschop die de scheidsrechter, die op twee meter stond, niet gaf. Ziet hij dat wel als hij achter zo’n scherm zit? Alles valt en staat met kwaliteit van beelden en die van de mensen die ernaar kijken. Als die er niet geschikt voor zijn, schiet het nog niet op. Niet iedereen is daarvoor geschikt. Je moet voorkomen dat het een vangnet wordt voor matige arbiters”, besluit Van der Ende.

http://www.elfvoetbal.nl/Binnenland/271085/Ex-arbiter-Van-der-Ende-Onbegrijpelijk-dat-Grtler-mocht-blijven-staan