woensdag 14 februari 2024

Mario in Sportnieuws.nl

 Amsterdam, 14 februari

Mario van der Ende pleit voor verandering na afgekeurde goal RB Leipzig: 'Zo blijven er discussies'

Bart van der Wijst • 13:33, 14-02-2024

Real Madrid won dinsdagavond met 1-0 op bezoek bij RB Leipzig. Bij de thuisploeg beklijft het gevoel dat ze bestolen zijn; vroeg in de eerste helft werd een goal van ze afgekeurd wegens buitenspel. Leipzig en veel voetbalfans begrepen er niets van, maar oud-scheidsrechter Mario van der Ende kon zich vinden in de beslissing. Sportnieuws.nl belde hem om hem te vragen naar zijn expertise.

"Ik snapte de commotie niet, omdat in de spelregels staat dat een speler de tegenstander bij buitenspel niet mag beïnvloeden. Dat betekent voor de neus van de doelman staan, of het zicht belemmeren. Maar in deze situatie werd de doelman geduwd. Hoe beïnvloedbaar wil je het hebben?", vroeg Van der Ende zich hardop af. 

Van der Einde pleit voor verandering

De oplossing ligt volgens Van der Ende bij Amerikaanse sporten. Bij basketbal, ijshockey en American football is het gebruikelijk dat scheidsrechters hun beslissingen verduidelijken via handgebaren of een microfoon. "Dan kan je het er niet mee eens zijn, maar dan weet iedereen tenminste waarvoor gefloten is." Daarnaast moeten commentatoren zich volgens Van der Ende ook meer verdiepen in de spelregels. "Dat hoort bij je vak."