zondag 24 december 2023

Mario's column in Algemeen Dagblad - Haagsche Courant

Den Haag, 24 december

Gezellige kerstdissen

 

Veel voetbalvolgers weten nog dat zo’n twee en half jaar geleden de voetbalwereld op zijn kop stond. Twaalf Europese topclubs lanceerden toen hun plan om afscheid te nemen van de Champions League om in de nabije toekomst tegen elkaar in een vrijwel gesloten competitie –de Superleague- uit te komen. 

De zich als een absoluut vorst presenterende UEFA-president Aleksander Ceferin met in zijn kielzog zijn ja-knikkende meebesturende paladijnen schreeuwden moord en brand. Er werd door de UEFA gedreigd met hoge geldboetes, schorsingen voor spelers en dat het dozijn topclubs jaren zou worden uitgesloten van Europees voetbal. 

Real Madrid, Juventus en FC Barcelona trokken zich niets aan van deze loze dreigementen en legden de zaak voor aan het Europees Hof van Justitie. 

Destijds werd ik door een aantal zelfbenoemde voetbalkenners voor gek uitgemaakt toen ik op deze plek schreef, dat het volkomen terecht en logisch was dat deze clubs de zaak voorlegden aan het Europees Hof. 

Die clubs stonden nu eenmaal volledig in hun recht omdat Europese wetgeving kartelvorming en het hinderen van vrije concurrentie verbiedt en voetbal sinds het Jean-Marc Bosman-arrest in 1995 als een economische activiteit wordt beschouwd. 

Het arrest dat donderdag in Luxemburg werd gepubliceerd kan onder het kopje historisch worden geschaard en de gehele sportwereld op zijn kop zetten. De rechters hebben immers bepaald dat bonden niet langer de macht hebben die zij zich jarenlang hadden toegeëigend. Megalomane voetbalbestuurders als Ceferin en FIFA-voorzitter Gianni Infantino zullen dit jaar niet echt gezellig aan de kerstdis hebben gezeten. 

De exquise gerechten met Almas-kaviaar, Blauwvistonijn of Wagyu-rundvlees en plankjes met Bitto Storico en Pule ezelinnenmelkkaas zullen toch minder hebben gesmaakt. 

Ook zullen zij de smaak die zij na hun totaal uitgeholde machtspositie hebben overgehouden niet hebben kunnen wegspoelen met een fles Musigny Grand Cru of een Ruby Rose cocktail. 

Zal aan tafel nog troostend zijn opgemerkt dat verandering van spijs doet eten?