maandag 3 april 2023

Mario bij ESPN

 Amsterdam, 3 april

Goal van Kudus terecht afgekeurd? "Met stijgende verbazing naar gekeken'.

Is Ajax beroofd van drie punten door de VAR tegen Go Ahead Eagles? Een vraag die de gemoederen in Amsterdam flink bezighoudt na de 0-0 in Deventer. Mohammed Kudus kopte Ajax in de 33ste op voorsprong, maar de assistent-scheidsrechter vlagde voor buitenspel. Toen de VAR op de beelden ging kijken, bleek het te moeilijk om de buitenspellijn te trekken, waardoor de beslissing bleef staan.

"Ik heb met stijgende verbazing gekeken", zegt oud-topscheidsrechter Mario van der Ende in gesprek met ESPN. "Hoe is het mogelijk dat je daar geen lijntjes kan trekken? We leven in 2023."

De oud-scheidsrechter is groot voorstander van de VAR, maar benadrukt wel dat het 100% moet werken. "De beelden die we gisteren zagen, waren niet goed genoeg om te zien of Kudus buitenspel stond. We moeten zo snel mogelijk naar het systeem dat op het WK werd gebruikt. Dat kost waarschijnlijk wat, maar het moet gewoon goed functioneren, waardoor er geen situaties als gisteren ontstaan."

play
0:48
Kenneth Pérez: "In deze hoek hoef ik geen lijntjes te trekken"

De arbitrage keurde de goal van Kudus tegen Go Ahead af zonder goed beeld bij de VAR.

Wel of niet buitenspel?
Ook in Dit Was Het Weekend van ESPN was het VAR-moment een belangrijk onderwerp. Kenneth Pérez uit zijn twijfels over de beslissing. "Als het beeld dat wij op tv zagen de eerlijkste hoek is waar je kan zien of hij buitenspel staat, dan kan je het met je blote oog beoordelen. Daar hoeven geen lijntjes voor getrokken te worden."

Van der Ende snapt de beslissing van Sander van der Eijk wel. "Als de VAR geen honderd procent zekerheid kan geven, dan moet hij op de beslissing van de assistent-scheidsrechter afgaan. Dat zijn de regels. Ik ga er ook vanuit dat hij zeker wist dat het buitenspel was, anders gaat de vlag niet omhoog. Maar de beelden die ik zag kon ik geen buitenspel ontdekken. Wat ook niet helpt dat is dat er in de eredivisiestadions niet met een gelijk aantal camera's wordt gewerkt. Dat geeft natuurlijk al een scheef beeld. En is het logisch dat wanneer de kwaliteit van en het materieel voor de VAR niet in orde is het logisch dat er fouten worden gemaakt"

play
5:01
Heitinga direct: "Het is een schandalige beslissing"

Ajax-trainer John Heitinga na afloop van het duel in de Eredivisie tussen Go Ahead Eagles en Ajax.

'Schandalig'
Na de wedstrijd was Ajax-trainer John Heitinga niet te spreken over de beslissing van de arbitrage. "Het is een schandalige beslissing", aldus Heitinga na afloop in gesprek met ESPN. "Zo kan je geen prijzen pakken. Beslissingen die zo worden gemaakt hebben we helaas al vaker gezien. De keuzes die de VAR maakt valt niet in ons voordeel."

De titel is voor de Amsterdammers door het gelijkspel nog verder uit zicht. Door de overwinning van Feyenoord op Sparta (1-3) zijn de Rotterdammers verder uitgelopen, naar acht punten voorsprong. Toch hoopt Kenneth Taylor nog op een wonder. "Zolang het kan, kan het nog."

Woensdag nemen Ajax en Feyenoord het tegen elkaar op voor de KNVB Beker. De wedstrijd kijk je vanaf 20:00 live op ESPN 1.