maandag 9 mei 2022

Mario in Voetbal International

Nieuwegein, 9 mei




De wens was dat de VAR op de achtergrond zou helpen bij het nemen van de juiste beslissingen, maar het technische hulpmiddel is haast iedere week een hoofdrolspeler. Oud-topscheidsrechter Mario van der Ende denkt graag mee en deelt een lijst met voorgestelde verbeterpunten voor de VAR.

Van der Ende, die in het verleden meer dan zeshonderd wedstrijden in het Nederlandse betaald voetbal floot en ook jarenlang internationaal scheidsrechter was, heeft zeven verbeterpunten op een lijstje gezet. Hij stelt onder meer voor om de VAR de eindverantwoordelijke te maken. Op het moment is het nog de scheidsrechter die op het veld staat die de uiteindelijke knoop doorhakt.

Volgens Van der Ende is het ook tijd om te stoppen met de dubbelfunctie van scheidsrechters, die de ene week achter het VAR-scherm zitten en de andere week een wedstrijd fluiten. De oud-arbiter pleit voor een onafhankelijke VAR, die geen persoonlijke binding heeft met scheidsrechters. Tevens pleit Van der Ende voor een gelijk aantal camera's in de stadions en dat de beelden van VAR-momenten op de schermen in de stadions vertoond worden, met uitleg van de situatie.

Ook denkt Van der Ende dat het een goed idee is als ploegen zelf één of twee momenten per helft mogen aanvragen. Bekijk de volledige lijst hieronder. Kan jij je vinden in de voorgestelde verbeterpunten?