donderdag 21 juni 2018

Mario in Algemeen Dagblad

21 juni, Rotterdam


'Dit gaat tot heel veel irritaties leiden bij coaches en spelers'

Het nieuws dat er komend seizoen mogelijk nog geen videoscheidsrechter in de eredivisie komt, leidt tot scepsis bij coryfeeën in de voetbalwereld. Zojuist werd bekend dat de KNVB, als onderhandelaar namens de clubs, en de scheidsrechtersvakbond BSBV, er niet zijn uitgekomen.

De onderhandelingen zijn geklapt op de eis van de BSBV om invloed te hebben op het aanstellingsbeleid. Kortgezegd wilde de vakbond een zo democratisch mogelijk roulatiesysteem, terwijl de KNVB de beste videorefs op de beste wedstrijden wil.
Oud-arbiter Mario van der Ende
Oud-arbiter Mario van der Ende. © ProShots
Mario van der Ende, oud-scheidsrechter en voorstander van de VAR: ,,De KNVB moet kiezen voor kwaliteit, niet voor kwantiteit. In dit geval geef ik de bond groot gelijk dat zij willen bepalen wie ze op een bepaalde wedstrijd inzetten als VAR. Want gebleken is wel dat lang niet iedereen voor deze job geschikt is, zo is wel gebleken. Neem alleen al die twee wedstrijden tussen Sparta en FC Emmen in de play-offs, waarin Sparta gruwelijk gedupeerd is. Daarom kan ik weinig met de reactie van de BSBV, die met een roulatiesysteem wil gaan werken. Laat de belangenvereniging er eerst eens voor zorgen dat hun mensen de regels goed hanteren. In plaats van onderhandelen met de KNVB, zouden ze nu beter de spelregelkennis kunnen optimaliseren. Laat anders kundige oud-scheidsrechters of oud-voetballers de rol van VAR vervullen.”