Luinge en Van der Ende: 'Björn Kuipers kan nog steeds de finale fluiten'
Het duel tussen Spanje en Kroatië was niet het sterkste optreden van scheidsrechter Björn Kuipers. Maar ons enige vleugje Oranje op het EK kan nog steeds de finale halen. Dat zeggen voormalig top-scheidsrechters Roelof Luinge en Mario van der Ende. "Hij is niet voor niets nog niet naar huis gestuurd", klinkt het.
Luinge kan de fout van Kuipers bij Spanje - Kroatië nog steeds niet begrijpen. "Dat hij bij die penalty zo de fout is ingegaan. Ik kan niet in zijn huid kruipen, maar ik kan er niet bij hoe zoiets gebeurt. En dan staat Richard Liesveld achter de doellijn. Die moet dat dan toch ook zien?"
Bij de penalty kwam doelman Danijel Subasic twee meter zijn doel uit voordat de bal werd geraakt door Sergio Ramos. De penalty werd gestopt, maar ondanks de illegale manoeuvre van de keeper, liet Kuipers de strafschop niet overnemen.
Kritiek op Kuipers
"En het was ook geen strafschop", zegt Van der Ende. "Dus dat was niet goed gefloten. In de Nederlandse kranten viel de kritiek nog mee, maar als je op die dag de Spaanse, Italiaanse en Franse kranten had gelezen... Daarin kwam Kuipers er echt een stuk minder vanaf. Maar toch zit hij nog steeds in het scheidsrechterskorps. Ondanks dat hij zelfs een openlijk reprimande van scheidsrechtersbaas Pierluigi Collina kreeg."
Finale nog mogelijk
Volgens het duo is een plekje in de finale nog steeds niet uitgesloten voor Kuipers. Van der Ende: "Je wil altijd de beste scheidsrechter hebben in de finale. Op dit moment is dat de Italiaan Nicola Rizzoli. Maar als Italië verder komt in het toernooi, mag hij -onbegrijpelijk overigens-naar huis. Het blijft helaas nog steeds een politiek spel. Commissieleden hebben een zware vinger in de pap. Arbitrage is gewoon een jurysport geworden. "
"Dat heeft Kuipers het laatste WK ook gehad toen Nederland het zo goed deed", vult Luinge hem aan. "Het is nu gewoon afwachten wanneer hij aan de beurt komt. Kuipers is nu vierde man bij de achtste finale-wedstrijd tussen Duitsland en Slowakije. Als hij in de kwartfinales ook geen wedstrijd krijgt toegewezen, fluit hij sowieso een halve finale of de finale. Want ze hebben hem niet op het toernooi gehouden als vierde man."
Mario van der Ende met protesterende FC Twente-spelers (1995) | ANP
De beste moet fluiten
Van der Ende vindt het nog steeds vreemd dat een scheidsrechter naar huis wordt gestuurd als zijn land een ronde verder komt op een toernooi. "De beste scheids moet gewoon fluiten. Je zegt eigenlijk dat hij niet onpartijdig kan zijn als hij zijn land of een eventueel toekomstige tegenstander fluit. Bij de ijshockeyfinale tussen Canada en Amerika fluiten gewoon drie Canadese scheidsrechters. Zij zijn de besten en niemand die daar commentaar op heeft."
Daar is Luinge het niet helemaal mee eens. "Stel je voor dat die Italiaan de finale fluit en hij maakt een foutje in het voordeel van Italië, dan krijg je discussies die je niet wilt. Als voorbeeld: Ik kom uit Eelde, wat 10 kilometer van Groningen ligt, en ik heb daarom nooit FC Groningen gefloten in de Eredivisie. Daar had ik geen moeite mee. Je wil gewoon alle schijn van partijdigheid vermijden."
Roelof Luinge | ANP
"Maar een scheidsrechter is toch altijd onpartijdig?", vindt Van der Ende. "Door dit soort maatregelen trek je juist die onpartijdigheid in twijfel. Ik vind echt dat dit moet veranderen. Nu hebben hierdoor uit elk land een scheidsrechter op dit EK, terwijl dit niet de beste scheidsrechters zijn. De nummer twee en drie van Italië zijn beter dan die Roemeen en Tsjech."
Geen grote fouten
Ondanks dat er dus niet per se de beste scheidsrechters op het EK fluiten, zijn Luinge en Van der Ende wel redelijk te spreken over het niveau. Luinge: "Er zijn weinig grote fouten gemaakt en ik moet ook zeggen dat het tot nu toe een erg sportief EK is." Daar is Van der Ende het gedeeltelijk mee eens. "We praten hier wel over Europese top. Sommige scheidsrechters zullen niet eens opvallen in de Eredivisie, maar die zijn inmiddels wel naar huis."
RTL Sport Update / Steven de Jel