Vandaag stond Mario in De Nieuwsredactie n.a.v. een situatie tijdens Arsenal - FC Barcelona.
http://nieuwsredactie.fhj.nl/index.php/2016/02/24/8931/
ARBITER VAN DER ENDE: ‘BEWUST OF ONBEWUST, GEEL IS GEEL’
Gerard Piqué pakte tijdens het Champions League-duel tussen FC Barcelona en Arsenal FC van dinsdagavond een – op het oog – bewuste gele kaart. Hierdoor zou hij de volgende ronde met een schone lei beginnen. De overtreding van de speler, de beelden van de ‘tactische’ bespreking met zijn coach en het feit dat Pique al op scherp stond, geven reden tot speculeren. Oud-scheidsrechter Mario van der Ende: “Dit zijn allemaal speculaties die het publiek gaat zien als de waarheid.”
In de Champions League moet een speler één duel toekijken wanneer hij drie gele kaarten heeft gepakt. In het geval van Piqué leek het er op dat hij die derde kaart bewust pakte. Helaas is het moeilijk te controlerenof een speler die derde kaart bewust pakt. “Waarom schiet je niet gewoon een bal de tribune in na een fluitsignaal om een bewuste kaart te pakken”, zegt Mario van der Ende. Op deze manier kan het voor beide spelers slechter aflopen: met een zware blessure en een rode kaart.
Winnaarsmentaliteit
Winnaarsmentaliteit
Van der Ende vindt dat we niet moeten speculeren of het bewust was of niet. “Alleen Gerard Piqué en zijn coach weten wat er is gezegd tijdens de tactische bespreking en zij zullen hier niks over loslaten.” FC Barcelona heeft een aantal spelers die de bal afpakken en daarna zo snel mogelijk inleveren bij de creatievelingen. “Piqué is zo’n speler met een over-mijn-lijk-mentaliteit die de bal altijd wil afpakken, dat zit in de aard van het beestje, dus ook tegen Arsenal.” Hierdoor is het dus niet te zeggen of het met voorbedachten rade is, omdat hij altijd de bal wil onderscheppen.
Preventiemiddel
Volgens Van der Ende weten arbiters tegenwoordig wel wie er op scherp staan en wie niet. “Als ik vroeger tegenover Jan Wouters of John de Wolf stond, dan wist ik ook wel of ze geenkaart meer konden gebruiken. Ik confronteerde ze daar dan mee en hoopte dan maar dat het als preventiemiddel diende.” Een scheidsrechter is er om de regels na te leven. Wanneer een overtreding volgens de regels een kaart waard is, moet de speler die kaart ook krijgen. “Het maakt niet uit of dit bewust is of niet. Je kunt het toch niet bewijzen.”