vrijdag 12 december 2014

Mario in NL Korfbal

Zeist, 12 december

Mario van der Ende: ‘Onbekend maakt onbemind’
Niet alleen raskorfballers zijn tegenwoordig te vinden langs de zijlijn van een Korfbal League-wedstrijd. Ook bekende niet-korfballers kijken graag naar een topkorfbalwedstrijd. Eén daarvan is oud-voetbalscheidsrechter Mario van der Ende. Ook tijdens de Korfbal Challenge is hij weer van de partij.
Door: Tim van Peppen (@timvanpeppen)
Korfbal heeft een uniek karakter vindt Van der Ende. Een vergelijkbaar toernooi in een andere sport? Een lastige openingsvraag blijkt. Na even nadenken: “De Haarlemse basketbalweken waar ik vroeger wel eens heen ging. En ik weet nog dat er in Den Haag tussen Kerst en Oud & Nieuw altijd een handbaltoernooi in de Houtrust-hallen werd gespeeld. Daar kun je het wel een beetje mee vergelijken.”
Wat maakt de Korfbal Challenge zo uniek? Die experimenten met de spelregels bijvoorbeeld. “Tijdens de Korfbal Challenge werden er regelmatig spelregelwijzigingen getest. Dat is een sterk punt en wordt door iedereen in het korfbal gewaardeerd. De sport staat niet stil. Door de ontwikkelingen wordt korfbal steeds aantrekkelijker voor de spelers, speelsters en publiek.”
Mede door die experimenten en innovaties krijgt korfbal de ruimte om zich te ontwikkelen. Daarmee acht de voormalig toparbiter korfbal, samen met hockey,  koplopers op het gebied van spelspecifieke ontwikkelingen in de sport. “Als we het over teamsporten hebben, lopen deze sporten ver voorop met spelregelwijzigingen. Daarmee kan het korfbal zich van andere sporten onderscheiden.”
Door de jaren heen heeft Van der Ende veel kennis opgedaan op het gebied van korfbal. Hij is actief als scheidsrechterscoach en heeft ook een visie als hem wordt gevraagd hoe korfbal voor buitenstaanders aantrekkelijker gemaakt kan worden. “Ik denk dat het belangrijk is om zoveel mogelijk mensen binnen te halen om de sport te laten zien en de sfeer te ervaren. Toen ik vier jaar geleden sinds tijden weer een aantal Korfbal League-wedstrijden achter elkaar zag, besefte ik dat het een gecompliceerd spel is. Je moet over veel verschillende vaardigheden beschikken. Verdedigen, aanvallen, balvaardigheid, concentratie, snelheid, inzicht, passie en wil je in de top meespelen zal je er veel voor moeten doen en veel voor moeten laten. In de Korfbal League is kwaliteit in grote mate aanwezig dus dit zou ik constant, op allerlei manieren, voor het voetlicht proberen te brengen.”
Maar korfbal is best een moeilijk spelletje voor iemand die van buitenaf komt kijken, toch? Er zijn inderdaad een aantal lastige regels, zegt Van der Ende. “Maar eigenlijk is de basis simpel: de bal moet door het mandje. Gert-Jan Kraaijeveld en Jan-Sjouke van den Bos hebben me destijds in een kwartier de lastige regels bijvoorbeeld ‘snijden en verdedigd’ praktisch uitgelegd en daarna is het een kwestie van herkennen.” 
Belangrijk dus om met het korfbal naar buiten te treden zegt de door de KNVB benoemde Scheidsrechter van de Eeuw: “Ze zeggen niet voor niets, onbekend maakt onbemind. Je moet het spel, de sport en de spelregels kort en duidelijk uitleggen. Tijdens de Korfbal Challenge is het wellicht handig de lastige regels op een A4’tje simplistisch voor ‘nieuwe’ bezoekers uit te leggen.. Ik zat bij de korfbalfinale in Ahoy naast een aantal top-judoka’s, -hockeyers en –volleyballers. Die hadden bijvoorbeeld pas na een kwartier door dat er om de twee doelpunten gewisseld werd. Maar zij hadden wel door hoe allround spelers en speelsters moeten zijn om korfbal op een hoog niveau te kunnen spelen.”