maandag 2 september 2024

Mario in Sportnieuws.nl

 Amsterdam, 2 september

Fout op fout van scheidsrechters in Eredivisie wekt frustratie en verbazing: 'Het is écht onbegrijpelijk'

Aron Kattenpoel Oude Heerink • 21:53, 01-09-2024 / Laatste Update: 21:57, 01-09-2024

De vierde speelronde van de Eredivisie zit er weer op. Het was een weekend met genoeg doelpunten, maar er waren ook arbitrale fouten. Oud-topscheids Mario van der Ende heeft zich daaraan geërgerd. "Dat is écht onbegrijpelijk", zei Van der Ende daarover tegen Sportnieuws.nl.

Alsnog een rode kaart voor Kramer

In de 72ste minuut moest Kramer alsnog het veld verlaten. De 35-jarige spits deelde toen zijn tweede elleboogstoot uit. "Dat was uiteindelijk een correcte beslissing. Maar je ziet dus dat een arbiter, die regelmatig in Europese wedstrijden als VAR actief is , met grote regelmaat in de problemen komt met waarnemen van wedstrijdsituaties. Dat is toch wel vrij bijzonder."

Géén rode kaart voor Jesse Bosch

Bij Sparta tegen Willem II dachten de Rotterdammers op 0-2 te komen, maar deze werd afgekeurd. De speler in buitenspelpositie was niet direct betrokken bij het doelpunt, maar toch beoordeelde de VAR dat de goal niet door mocht gaan. "Hier kon ik me nog wel in vinden, want die speler trok wel de aandacht en die participeerde wel aan het spel. Dat vond ik terecht."

Van der Ende kon zich niet vinden in het besluit van de normaal vrij strikte, Allard Lindhout om Jesse Bosch géén tweede gele kaart te tonen. De middenvelder van Willem II vloog er stevig in, maar kwam goed weg. "Dat was absoluut geel waard. Het verbaasde me heel erg dat Lindhout niet ingreep. Helaas moet de VAR in zo'n situatie er af blijven, maar dit hadden zijn vierde official en assistent-scheidsrechter ook kunnen zien, hoor."

Minutenlang kijken en nog steeds twijfels

Zondagmiddag werd bij FC Utrecht - FC Twente ook een arbitrale fout gemaakt. Dennis Higler keurde in eerste instantie 2-1 van de thuisploeg af vanwege een handsbal, maar na het zien van de beelden draaide hij zijn beslissing terug. "Dit kon je niet zien met de beelden op Studio Sport", vervolgde Van der Ende, die het opmerkelijk vond dat Higler in eerste instantie floot. "Zijn eigen waarneming liet hem weer in de steek, dit kon hij niet waarnemen."

Ongeloofwaardig

Na afloop verontschuldigde Higler zich bij de FC Twente-directie voor zijn beslissing, omdat hij nog steeds twijfelde of het wel of geen hands was. Daar kan Van der Ende met zijn hoofd niet bij. "Dat is heel opvallend, want daarmee word je alleen maar ongeloofwaardiger. Als je na het zien van de beelden nog steeds twijfelt, dan moet hij zichzelf eens afvragen of het wel de goede beslissing was."

"Als je niet overtuigd bent dat het geen handsbal was, dan moest hij bij zijn eerste beslissing blijven. In dit geval was dat het doelpunt afkeuren. Ik vind het heel vreemd allemaal", besluit Van der Ende.

'Waarneming is te trainen'

Het viel Van der Ende op dat de arbitrale fouten voornamelijk ontstonden door waarnemingsfouten. "Er zijn veel mogelijkheden om het waarnemingsvermogen van scheidsrechters te trainen. Je ziet deze speelronde dat er gewoon twee à drie wedstrijden beïnvloed worden door een waarnemingsfout. Dat moet beter kunnen. Gelukkig hebben we de VAR, want die heeft zijn meerwaarde wel getoond", sluit de oud-scheidsrechter zijn verhaal af.