woensdag 26 juni 2024

Mario op Sportnieuws.NL

 Amsterdam, 25 juni

Woede en onbegrip over scheidsrechter en VAR bij Nederland: 'Honderd procent penalty, ze maken heel veel fouten'

Aron Kattenpoel Oude Heerink • 04:00, 26-06-2024 / Laatste Update: 09:05, 26-06-2024

Het Nederlands elftal verloor dinsdagavond met 3-2 van Oostenrijk, maar had een strafschop moeten krijgen. Wout Weghorst werd vastgehouden, maar de scheidsrechter en VAR deden niets. Oud-scheids Mario van der Ende begrijpt weer helemaal niets van de arbitrage.

In de 86ste minuut werd Wout Weghorst bij zijn kopbal flink vastgehouden door Leopold Querfeld van Oostenrijk. Scheidsrechter Ivan Kruzliak wuifde het meteen weg. "Dit was gewoon een honderd procent penalty. Die verdediger trok Weghorst aan zijn shirt, dus dat is een strafschop. Zo simpel is het", stelde Van der Ende in gesprek met Sportnieuws.nl.

Geen VAR-ingreep

Van der Ende gaat ervan uit dat de VAR heeft gekeken, maar kan zich niet voorstellen dat het als 'geen overtreding' werd beschouwd. "Ze zullen ongetwijfeld gekeken hebben, maar nu zullen ze weer zeggen dat het te licht is voor een strafschop. Ze moeten zich eens sec aan de regels houden en dan moeten ze Nederland een penalty geven."

'Dat verbaast mij echt'

De 68-jarige oud-scheidsrechter heeft geen goed woord voor de VAR. "Helaas wordt er altijd gewerkt met koppeltjes en die gaan elkaar dan steunen. Ze durven elkaar niet op hun donder te geven. Het verbaast mij echt dat de scheidsrechter zelf niet heeft gekeken of het een penalty is. Het is om gek van te worden."

'Arbitrage maakt heel veel fouten'

Een ander opvallend moment in de wedstrijd was de goal van Memphis Depay. De spits maakte de 2-2, maar de VAR dacht het doelpunt te moeten afkeuren wegens hands. Nadat Kružliak ging kijken, werd de goal toch goedgekeurd. "Zijn ogen bedriegen hem gewoon en dat mag op dit niveau niet."

Van der Ende verbaast zich met name op de fouten rondom belangrijke moment. "Op de cruciale momenten maken ze heel veel fouten en dat heeft te maken met kwaliteit. De VAR laat ze ook regelmatig in de steek, zoals Rob Dieperink met Danny Makkelie bij Duitsland tegen Hongarije, waar hij een overtreding voorafgaand aan de 1-0  over het hoofd zag."

Makkelie kreeg afgelopen maandag ook bakken met kritiek, nadat hij maar liefst acht minuten blessuretijd gaf en ook nog eens gecorrigeerd moest worden door de VAR bij een handsbal van Italië. "Dat is ook kwaliteit. Iedereen zag dat het hands was, terwijl hij het gewoon niet zag. Dat mag écht niet. Ik word er gek van", aldus Van der Ende.

dinsdag 25 juni 2024

Mario op `Sportnieuws.nl

 Amsterdam, 25 juni

Danny Makkelie zorgt met 'verbazingwekkende' beslissing dat eeuwenoude discussie oplaait: 'Pure willekeur'

Aron Kattenpoel Oude Heerink • 12:00, 25-06-2024 / Laatste Update: 13:07, 25-06-2024

Danny Makkelie kreeg van de UEFA het vertrouwen en mocht Kroatië tegen Italië fluiten. Nadat hij eerder veel kritiek kreeg na zijn beslissing bij Duitsland - Hongarije, was er nu opnieuw kritiek op de Nederlandse leidsman. Oud-scheids Mario van der Ende keek met gefronste wenkbrauwen naar de beslissingen van Makkelie.

Kritiek vanuit Kroatië

Kamp-Kroatië was meer dan kritisch op Makkelie. "Ik weet niet waarom hij acht minuten blessuretijd gaf, misschien heeft hij de wedstrijden van gisteren gekeken of gefloten. Ik dacht dat hij zich vergiste, toen ik acht minuten blessuretijd zag", zei Josip Stanisic. "We geven de scheidsrechter niet de schuld, maar als hij vijf minuten extra had gegeven had niemand geklaagd."

Weinig op aan te merken

Oud-prof en scheidsrechter Danny Koevermans zag Makkelie een puike pot fluiten, maar vond het net zo opvallend dat er zoveel blessuretijd werd bijgetrokken. "Ik vond Makkelie sterk fluiten, er was weinig op aan te merken. Maar ik zat wel met grote verbazing te kijken naar het aantal minuten blessuretijd. Ik heb geen idee waarom hij zoveel extra tijd erbij trok, dat begreep ik niet."

Invoeren van zuivere speeltijd

Als het aan Van der Ende ligt, wordt er per direct zuivere speeltijd ingevoerd. "Het aantal minuten blessuretijd is nu pure willekeur. De UEFA en FIFA moeten kijken naar andere sporten met zuivere speeltijd. Dan weet je als trainer, speler en publiek ook altijd waar je aan toe bent. Er zijn zoveel technologieën met de VAR en doellijntechnologie, dus waarom niet zuivere speeltijd? We moeten af van al die arbitrale fouten die voor discussies zorgen."

Respect verloren

Makkelie gaf in totaal negen gele kaarten. Van der Ende zag Makkelie een matige wedstrijd fluiten, ondanks dat het een pittige wedstrijd vol drama was. "Het was heerlijk maandagavond-amusement, met een hoofdrol voor Makkelie. Ik denk dat hij vrijwel alle kaarten juist heeft beoordeeld, maar ik vraag me wel af of de spelers nog respect voor je hebben als je zoveel gele kaarten geeft. Zeker omdat de wedstrijd steeds hectischer werd."

VAR-ingreep bij penalty Kroatië

Van der Ende vond het wel opvallend dat Makkelie zelf de handsbal van Italië in het strafschopgebied niet zag. "Dat is het meest cruciale moment van de wedstrijd. Dat ziet toch iedereen? Gelukkig zat de VAR nu niet te slapen, zoals laatst bij Hongarije - Duitsland wel het geval was", stelt Van der Ende. "Dit moet je als scheidsrechter gewoon zelf waarnemen, zeker op dit niveau." Uiteindelijk miste Luka Modric de penalty.

Houding van Makkelie

Een bron van frustratie is voor Van der Ende ook de houding van Makkelie. Volgens de oud-scheidsrechter speelt de voormalig politieman uit Dordrecht toneel. "Ik denk dat hij gespeeld onbewogen doet. Het lijkt alsof hij thuis voor de spiegel oefent om geen emotie te tonen. Zijn manier van fluiten, komt emotieloos en afstandelijk over'. Dat valt me heel erg op", sloot Van der Ende af.

zondag 23 juni 2024

Mario's column in Algemeen Dagblad - Haagsche Courant

 Den Haag, 24 juni



Mrio op Q-music

 Hilversum, 22 juni  

Mario was vandaag te horen op Q-music: /Users/Mario/Desktop/Mario-vd-Ende-bij-QMusic.mp3

Mario in Sportnieuws.NL

 Amsterdam, 22 juni

Nederlands elftal 'beroofd van overwinning' tegen Frankrijk: 'Dit is een vreselijke beslissing'

Aron Kattenpoel Oude Heerink • 11:26, 22-06-2024 / Laatste Update: 11:38, 22-06-2024

In binnen- en buitenland is er verbazing alom over de afgekeurde goal van Xavi Simons. Denzel Dumfries zou hinderlijk buitenspel staan, maar (oud) scheidsrechters Mario van der Ende en Danny Koevermans vinden het een zeer discutabele beslissing van Anthony Taylor.

Oud-prof Koevermans, tegenwoordig arbiter, heeft met een objectieve blik naar de beslissing van Taylor gekeken. "Dit is een vreselijke beslissing. Het is gewoon een geldige goal. We worden hier gewoon beroofd van een goal", zei Koevermans in gesprek met Sportnieuws.nl.

Onbegrip bij Koevermans

Waar voor Koevermans met name zijn onbegrip zit, is bij het feit dat de keeper geen schijn van kans had om de bal te stoppen. "Die bal was zó hard dat de keeper niet eens door had dat de bal langs hem heen ging. Die keeper steekt uit wanhoop zijn hand in de lucht. Maar volgens één van de zoveel regels zal het vast wel weer kloppen."

Onbegrijpelijke beslissing van VAR

Oud-arbiter Mario van der Ende vindt het ook een zeer discutabele beslissing. "Voor mijn gevoel blokkeerde Dumfries niet het zicht van de keeper, maar het blijft een kwestie van interpreteren. Maar wat ik vooral niet snap is dat de scheidsrechter niet naar het scherm wordt geroepen." 

Van der Ende is van mening dat scheidsrechter Anthony Taylor hoe dan ook naar het VAR-scherm geroepen had moeten worden. "Daar erger ik me dit toernooi al vaker aan. Het is heel vreemd en onbegrijpelijk dat scheidsrechters bij zulke discutabele beslissingen, als eindverantwoordelijke, niet zelf gaan kijken. Ik had altijd de scheidsrechter naar het scherm geroepen."

Statement vanuit scheidsrechterbond

Van der Ende ziet maar één oplossing voor de UEFA. "Ze moeten nu met een statement gaan komen of Taylor nu wel of niet juist gehandeld heeft. Als ze dat niet doen, blijft dit maar doorsudderen", zegt de oud-scheids, die Koeman wel begreep in het feit dat het te lang duurde. "Maar het gaat om de zuiverheid."

Mario op NOS.NL

 Hilversum, 22 juni

NOS Voetbal

Buitenspelgoal Simons houdt gemoederen bezig: 'Onbegrijpelijk dat Taylor niet zelf is gaan kijken'

Wel of niet terecht afgekeurd? De 1-0 van Xavi Simons tegen Frankrijk, die scheidsrechter Taylor na tussenkomst van de VAR wegens hinderlijk buitenspel van Denzel Dumfries annuleerde, hield de gemoederen na de wedstrijd tegen Frankrijk danig bezig. En nog steeds.

Bondscoach Ronald Koeman, die vond dat het doelpunt ten onrechte werd afgekeurd, krijgt bijval van Stéphane Lannoy. "Ik heb hier een vrij duidelijke mening over", zei de voormalige Franse topscheidsrechter in een uitzending van Radio Monte Carlo (RMC) Sport. "Ik vind het een geldig doelpunt."

"Er vallen verschillende dingen te zeggen over deze buitenspelsituatie", stelde Lannoy. "Je moet eerst de vraag beantwoorden of de speler zich in het gezichtsveld van de doelman bevindt en of hij in de baan van het schot staat. Dat was niet het geval. Hij hindert het zicht van doelman Mike Maignan niet. Ook staat hij niet te dicht bij de doelman of leunt hij op hem."

Bekijk hier het moment terug:

Wat een pech voor Oranje: treffer Simons afgekeurd wegens buitenspel Dumfries

Ook bij de BBC kiezen ze de kant van Oranje. "Frankrijk heeft hier veel geluk gehad", zei oud-spits Alan Shearer na afloop in zijn analyse. "Als je de camerabeelden van achter het doel ziet, dan kan de Franse doelman niet duiken vanuit zijn houding. Hij komt niet bij de bal en Dumfries heeft totaal geen invloed op hem."

Presentator en oud-spits Gary Lineker voegde eraan toe: "Je moet beslissen of de doelman wordt gehinderd en dat is duidelijk niet het geval. Hij staat ver van Dumfries af. Als hij zou duiken, zou hij hem misschien bijna kunnen bereiken."

Eindverantwoordelijk

Wat voormalig Nederlandse topscheidsrechter Mario van der Ende vooral stoort, is dat Taylor niet zelf is gaan kijken naar de beelden. "Onbegrijpelijk. In de spelregels staat dat de scheidsrechter eindverantwoordelijk is", zegt hij vanaf zijn vakantieadres in Spanje.

"Blijkbaar was er binnen zijn VAR-team discussie of Dumfries wel of niet hinderlijk buitenspel stond, want het duurde wel een paar minuten. Dan was het goed geweest om Taylor er zelf ook nog naar te laten kijken."

  • ANP
  • ANP

Taylor luistert naar de VAR, Simons wacht

Dat vindt ook oud-spits Wayne Rooney: "Als je naar de monitor gaat, kan de scheidsrechter tenminste een beslissing nemen en dan is het zijn eigen mening. Ik denk dat het een doelpunt is. Het was frustrerend hoe lang het duurde."

Ook in België was er bijval voor Koeman: "We weten allemaal dat Maignan nooit aan die bal zal geraken", zei Union-speler Noah Sadiki in zijn analyse op de Belgische omroep VRT.

"Filip Joos zei het mooi in zijn commentaar", meende Youri Mulder, voormalig spits van het Nederlands elftal. "Dumfries verhinderde de duik die er nooit is gekomen."

Er moet in de kwaliteit van de VAR worden geïnvesteerd. Nu zijn dat niet de beste scheidsrechters van een land. 

Oud-scheidsrechter Mario van der Ende

Om de regel hinderlijk buitenspel te duiden, zegt Van der Ende: "Het gaat erom of Denzel Dumfries de Franse keeper belemmert om naar de bal te duiken, ook al blijft hij stil staan."

En maakt het dan nog uit of doelman Mike Maignan wel of niet daadwerkelijk duikt? Van der Ende: "Mijns inziens niet. Als hij duikt, komt hij misschien wel met zijn hoofd tegen de knie van Dumfries, met het risico geblesseerd te raken. Staat hij in de baan van de duik? Daar kun je over discussiëren en dat hebben ze bij de VAR dan ook duidelijk gedaan."

Van der Ende als scheidsrechter in 2001

Het zou Van der Ende bekoren als de eindverantwoordelijkheid in dergelijke situaties bij de VAR komt te liggen. "En dan moet er in de kwaliteit van de VAR worden geïnvesteerd. Nu zijn dat niet de beste scheidsrechters van een land, want die lopen op het veld, zoals Danny Makkelie bij Nederland."

En het zou volgens Van der Ende ook helpen als de scheidsrechterscommissie van de UEFA klip en klaar gaat communiceren over beslissingen van de VAR die discussie oproepen.

"Zoals de duw van de Duitser Gündogan tegen de Hongaar Orban bij de 1-0 van Duitsland, die Makkelie niet bestrafte. Of de handsbal van Openda, waardoor de gelijkmaker van Lukaku voor de Belgen tegen Slowakije niet telde. Nu weer de afgekeurde goal van Simons. Leg uit wat er volgens de spelregels goed en fout is gegaan. Neem als UEFA daar je verantwoordelijkheid in. Wees duidelijk."